2024. 09. 25. Szerda Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Orbán Viktor beszéde a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Magyarország nem kap uniós árvízi támogatást

A tízmilliárd eurós alaphoz való hozzáférést Brüsszel feltételekhez köti.

  • Magyarország nem kap uniós árvízi támogatást

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten öt árvíz sújtotta tagállamot említett, amelyek uniós támogatást kaphatnak, ám ezek között nem szerepelt Magyarország. Az elnök „hibájára” gyorsan reagált a bizottság egyik szóvivője, kijelentette, hogy Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből.

Az EU-s támogatás természetesen minden érintett tagállamot megillet, Magyarországot is beleértve

– jelentette ki a szóvivő.

A szóvivő leszögezte: a szóban forgó nyilatkozat idején csupán az említett öt országból – Ausztriából, Csehországból, Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából – érkeztek adatok a károkról.

Ám a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Brüsszel ígérete félrevezető, ugyanis a támogatás feltételekhez kötött.

Az uniós kohéziós alapokból felajánlott 10 milliárd euróval csak azokat az országokat segítik, amelyek megfelelnek a kritériumoknak, ezek értelmében:

nagy természeti katasztrófa esetén az összes közvetlen kárnak meg kell haladnia a 2011-es árakon számított hárommilliárd eurót vagy az érintett állam GNI-jének 0,6 százalékát, attól függően, hogy melyik az alacsonyabb.

Magyarország hamar és hatékonyan reagált, így előreláthatóan a küszöb alatt lesz a károk mértéke, bár konkrét adat még nincs, hiszen a védekezés nem ért véget.

Vagyis hazánk azért nem kap segítséget Brüsszeltől, mert jól vette a kihívásokat, és érdemben védekezett az árvíz ellen.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA!

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb robbanás rázta meg Kölnt

Újabb robbanás rázta meg Kölnt

Robbanás történt egy kölni lakóházban szerdán hajnalban. Az épületből mintegy húsz lakót kellett átmenetileg kimenekíteni - közölték a helyi hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!