2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Hatezer adag AstraZeneca-vakcinát ad Magyarország Észak-Macedóniának

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a keleti vakcináknak köszönhetően Magyarország ma abban a helyzetben van, hogy másoknak is tud segíteni. Kiemelte: minél eredményesebb a szomszédos országok védekezése, annál nagyobb biztonságban van Magyarország is. Különösen igaz ez Észak-Macedónia esetében, amely a balkáni migrációs útvonalon fekszik, és így egyszerre kell szembenéznie a világjárvány, illetve a migrációs nyomás kihívásaival - mutatott rá a tárcavezető.

  • Hatezer adag AstraZeneca-vakcinát ad Magyarország Észak-Macedóniának

Ha Észak-Macedónia nem tudja megállítani a migrációs hullámot, akkor az Európai Unió külső határain nőni fog a nyomás, és ezt szeretnénk elkerülni - tette hozzá Szijjártó Péter.

Megjegyezte: hetente átlagosan több mint 250 illegális határátlépési kísérletre kerül sor Észak-Macedóniában.

A miniszter megköszönte az észak-macedóniai határőrök áldozatos munkáját, és azt ígérte, hogy Magyarország továbbra is hozzájárul tevékenységükhöz azzal a 30 fős magyar kontingenssel, amely a balkáni ország déli határán szolgál.

Emellett arról tájékoztatott, hogy péntektől életbe lép egy kölcsönös utazási megállapodás, amelynek értelmében mentesülnek a tesztelési és a karanténkötelezettség alól azok a magyar, illetve észak-macedón állampolgárok, akiket koronavírus elleni vakcinával már beoltottak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az Európai Unióban Magyarország folytatja a legsikeresebb és leggyorsabb oltási kampányt, amelynek eredményeképpen a felnőtt lakosság több mint felét sikerült már beoltani.

Ez annak köszönhető, hogy nem geopolitikai vagy ideológiai kérdésként tekintünk a vakcinára, hanem az emberi életek megmentésének eszközeként - fűzte hozzá a tárcavezető.

Az észak-macedón külügyminiszter kiemelte: Magyarország elsőként nyújtott segítséget országának tavaly, amikor hiányt szenvedtek maszkokból, és most is az elsők között biztosított vakcinát.

Osmani megköszönte, hogy Magyarország minden fórumon folyamatosan támogatja Észak-Macedóniát az euroatlanti integráció felé vezető úton. Egyúttal megjegyezte: reméli, hogy 20 év után idén sikerül megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és ehhez a továbbiakban is várja Budapest segítségét.

 

 

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!