2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Külföld

Magyarország fokozza jelenlétét a Száhel-övezetben, mérsékelve az Európába áramló migrációt

A magyar kormány a Hungary Helps programmal humanitárius segítséget nyújt a Száhel-övezetben, elsősorban Csádban, s ezzel az Európába irányuló migrációt is mérsékeli - közölte Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

  • Magyarország fokozza jelenlétét a Száhel-övezetben, mérsékelve az Európába áramló migrációt

Azbej Tristan elmondta, a magyar kormány értékelése szerint a Száhel-övezet stabilitása fontos Európa biztonsága szempontjából, ám polgárháborúk, puccsok robbantak ki a térségében. Csád a stabilitás utolsó pillére, ahova az utóbbi időben több százezer menekült érkezett.

Első lépés a humanitárius, egészségügyi, orvosi segítség a közvetlen életmentés érdekében. Azután következik a béke fenntartása és a hosszú távú fejlesztés olyan alapvető területeken, mint a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás - fejtette ki.

Az államtitkár elmondta: Csád 18 milliós ország, melynek harmada eleve humanitárius ellátásra szorul, ám a még viszonylag stabil országba például a polgárháborús Szudánból és más országokból több százezer menekült érkezett az elmúlt hónapokban.

A helyzetet tovább súlyosbítja a klímaválság, az élelmiszer- és vízhiány. Ha tovább romlik a helyzet, akár 100 milliós migrációs hullám is elindulhat Afrikából Európába

- figyelmeztetett.

A magyar megközelítés más, mint az egykori gyarmattartóké: nem erőlteti rá az elképzeléseit az ott élőkre, hanem velük együtt próbál javítani a helyzeten. Alapelve a személyes, közvetlen, tiszteletteljes megközelítés, "a józan ész és az érző szív". Ez példa lehet mások számára is - mondta Azbej Tristan.

Az M1 aktuális csatornán az államtitkár elmondta: a közvetlen életmentés érdekében magyar orvosmisszió kezdte meg a munkáját Csádban, emellett humanitárius műveleti, agrár- és vízügyi szakemberek is érkeznek, hogy hosszú távú segítséget nyújtsanak az ivóvízellátás és az élelmezés terén, ami a magyar külgazdasági érdekeket is szolgálhatja.

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta: Csádban sokan fertőző betegségek vagy kiszáradás miatt kerülnek életveszélybe, pár száz forintos gyógyszerekkel már gyermekéleteket lehet menteni. A magyar orvosok a helyiekkel együttműködve végzik a humanitárius segítségnyújtást, és felkészülnek a hosszú távú stabilitás támogatására is.

Nyitókép: Demokrata

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint biztonságosak a nyugati nagyvárosok karácsonyi vásárai?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!