2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Magyarokat vertek Vona Gábor fóruma után

Több magyart is megtámadtak Londonban a Jobbik elnökének fóruma után. Vona Gábort vasárnap antifasiszta tüntetők fogadták a brit fővárosban. A radikális párt elnöke bocsánatkérést vár a londoni magyar nagykövettől, aki nem védte meg a lakossági fórumára érkező pártszimpatizánsokat.

Kétszáz antifasiszta tüntető állta el az utat Londonban annál a metróállomásnál, ahol Vona Gábor tartott volna gyűlést. A Jobbik elnökének rendezvényére érkezőket és az ellentüntetőket a rendőrség kordonnal választotta el egymástól.

„Úgy véljük, hogy ez elfogadhatatlan. A romák emberi jogait megsértették, listáznák a zsidó származásúakat Magyarországon. Ezeket mind a Magyar Gárda és a Jobbik motiválta” – mondta Weyman Bennett, az Együtt a Fasizmus Ellen főtitkára.

A gyűlés helyszínének tulajdonosa vasárnap visszavonta engedélyét az eseményre, a fórumot így végül a Hyde parkban tartották meg. „Szégyen, hogy ezt az embert beengedték az országba, hogy Theresa May miniszter asszony nem vette figyelembe, amit írtam, amikor megtudtam, hogy a Jobbik vezetője ide érkezik, és hogy nem reagált a petícióra” – háborgott Andrew Dismore, a a londoni közgyűlés tagja.

A rendezvény résztvevői provokációnak tartják az ellentüntetést. „Liberális provokáció. Itt nem fasiszta gyűlés van, ez a magyar érzelmű, a nemzeti érzelmű emberek összefogásáról szól” – mondta egy szimpatizáns.

Nem csak ellentüntetők és magyarok fogadták Vona Gábort a brit fővárosban. Ortodox rabbik is utcára vonultak, és a cionizmus ellen tüntettek. Vona Gábor azt mondta: korábban személyesen is találkozott a vallási vezetőkkel, akik szerint a Jobbik nem antiszemita, hanem anticionista. „Miközben »Nácik haza!« jelszavakat skandáltak, mellettem az úton, az ő tüntetésüktől nem messze ortodox rabbik demonstráltak a Jobbik mellett” – hívta fel a figyelmet Vona Gábor.

A tüntető rabbikról készült fotókon az látszik, hogy egy transzparenst tartanak a kezükben, amelyen az áll: „az igaz zsidók a cionizmus ellen”. Ezt a fotót használta a BBC is, de a transzparens egy részét levágta, képaláírásként pedig a „zsidó közösség tagjai is a Jobbik ellen tüntettek” mondat szerepelt.

Vona Gábor bocsánatkérést vár a londoni magyar nagykövettől, mert állítása szerint nem védte meg a magyarokat. „A lakossági fórum utáni esemény következtében, ha jól tudom, öt vagy hat magyar állampolgárt is fizikai bántalmazás ért egy harmincfős csoport támadása révén. Ezért arra kérem az angliai magyar nagykövetet, hogy tegyen ez ügyben lépéseket, és a Külügyminisztériumot is erre szólítom fel” – mondta Vona Gábor.

A megvert szimpatizánsokról fotókat is közzétettek, egyikük az a férfi, aki a Hyde parkban nyilatkozott újságíróknak.

Vona Gábor 150 fős hallgatóságának azt ígérte, hogy ha a Jobbik kerül kormányra, nekik is lesz munkájuk Magyarországon. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!