2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Magyar Levente: tragédiával ér fel, hogy az EU nem indítja meg az albán és macedón csatlakozási tárgyalásokat

Tragédiával ér fel, hogy az Európai Unió úgy döntött, nem indítja meg a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, a késlekedés ugyanis a régió békéjét és stabilitását veszélyezteti - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Luxembourgban.

  • Magyar Levente: tragédiával ér fel, hogy az EU nem indítja meg az albán és macedón csatlakozási tárgyalásokat

A kormányzat és a következő Európai Bizottság bővítésért felelős magyar biztosa segítségével Magyarország mindent elkövet annak érdekében, hogy visszafordítsa az akár tragédiához vezető folyamatot a Nyugat-Balkánon - emelte ki.

Kiemelte: noha Albánia stabilabb helyzetben van, Észak-Macedónia instabilitással küzd, amelyet az EU döntése nem enyhíteni, hanem erősíteni fog.

"A felszín alatt izzik a parázs" - fogalmazott.

Magyar Levente elmondása szerint ez EU egyes nagy nyugati tagállamai, köztük Franciaország és Hollandia a keddi tanácsülésen "visszás és mondvacsinált ürügyekkel", egyebek mellett a hitelességre hivatkozva érvelt a csatlakozási tárgyalások megindítása ellen. Véleményük szerint a két ország nem érett arra, a jogállamiságot tekintve pedig még fejlődniük kell - mondta a magyar államtitkár.

A bővítés elhalasztására utalva Magyar Levente azt hangoztatta, hogy amennyiben újabb migrációs hullám jelentkezik a Balkánon, Magyarországtól délre nincs egyetlen ország sem, amely azt képes lenne megállítani. Ha azonban az említett két országot, valamint Szerbiát és Montenegrót sikerül politikailag erősíteni, védekezési képességük javulása révén levennék Magyarországról azt a migráció okozta terhet, amelyet jelenleg egyedül hordoz az Európai Unióban.

Minden eszközzel kézzelfogható közelségbe kell hozni Albánia és Észak-Macedónia uniós tagságát, elkerülendő egy esetleges éles konfliktus kialakulását - tette hozzá Magyar Levente.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!