2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Magyar állami támogatással épült katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön

Az erdélyi katolikus fiatalok nevelését, ifjúsági vezetőik képzését szolgáló, csaknem félmilliárd forintnyi magyar állami támogatásból felépült közösségi házat avattak szombaton a Székelyföldön, a Hargita megyei Szelterszfürdőn.

  • Magyar állami támogatással épült katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült. A finanszírozás megszervezése és a ház megépítése sem volt könnyű, de a legnagyobb feladat az lesz, hogy a főegyházmegye ifjúsága élettel töltse meg a - pálos rend megalapítójának tiszteletére - Boldog Özsébről elnevezett közösségi teret, az államtitkár szerint ugyanis ez a biztosítéka annak, hogy lesz jövő és lesz papi hivatás az erdélyi főegyházmegyében.

"Ha élet lesz, lélek lesz ebben a házban, akkor biztos vagyok benne, hogy Erdély keresztény ifjúsága, katolikusok, reformátusok, evangélikusok, adott esetben más felekezethez tartozók is, ha idejönnek, és ezt a házat birtokukba veszik, és közösséget építenek, akkor a magyarság is meg fog maradni, a székelység is meg fog maradni" - mondta Soltész Miklós.

A kápolnával egybeépült, udvarral körülvett Boldog Özséb Ifjúsági Házat Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke szentelte fel. Az ünnepi szentmise előtt tartott sajtótájékoztatón az érsek rámutatott: bár a templomokban főleg az idősebb nemzedéket látni, nem vesztek el a fiatalok, csak megváltozott a gondolkodásmódjuk, új nyelvezetet beszélnek, amelyet az egyháznak is meg kell tanulnia, hogy megszólíthassa őket, eljuttathassa hozzájuk az evangéliumot.

Kovács Gergely szerint a Székelyföldön megnyitott katolikus ifjúsági háznak elsősorban a nevelésben, a képzésben, közösségépítésben lesz szerepe, egy olyan találkozóhelyként fog működni, amely a lelki pasztoráció szerves része lesz, elsősorban az ifjúságot szeretné szolgálni.

Az érsek köszönetet mondott a támogatásért a magyar kormánynak, ugyanakkor a kezdeményezők - Tamás Barna korábbi ifjúsági főlelkész és Tamás Huba, az építkezés koordinátora - munkáját is méltatta. Hozzátette: a fiatalok számára szervezett keresztény jellegű programoknak, rendezvényeknek, közösségi eseményeknek otthont adó, ötven ember elszállásolására alkalmas, száz férőhelyes rendezvényteremmel rendelkező, korszerűen felszerelt Boldog Özséb Ifjúsági Házat a főegyházmegye ifjúsági főlelkészsége fogja működtetni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!