2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Maffiakapcsolatokkal vádolják az albán miniszterelnököt

Hír TV

2019. június 3., hétfő 10:02

Tiranában ellenzéki tüntetők megpróbálták elfoglalni a parlament épületét. Ez már a sokadik kísérletük volt, de a rohamrendőrök ezúttal is visszaszorították őket. Az ellenzék immár több hónapja követeli a szocialista kormányfő lemondását és előrehozott választások kiírását. A baloldali politikust maffiakapcsolatokkal és korrupcióval vádolják.

Vasárnap délután immár sokadik alkalommal rendeztek ellenzéki tömegtüntetés Tiranában. A tüntetők fehér lufit tartottak a kezükben, amire egyetlen szót írtak albánul: távozz! A felhívás Edi Rama szocialista miniszterelnöknek szól, akit választási csalással, korrupcióval és maffiakapcsolatokkal vádolnak. A jobbközép ellenzéki Demokrata Párt szerint a kormányfő a szervezett bűnbandák segítségével csalta el a választást, de a maffiát az ellenzék megfélemlítésére is felhasználja. Az Európai Unió és az Egyesült Államok Edi Rama szocialista kormányát tartja az ország törvényes vezetésének, az ellenzéket pedig arra szólították fel, hogy térjenek vissza a parlamentbe és vegyenek részt a június 30-i helyhatósági választáson. Az ellenzéki párt fogadkozik: addig tüntetnek, amíg sikerül kikényszeríteni az előrehozott választásokat.

Az állami hivatalok védelmére ezúttal is számos rendőrt mozgósítottak. A parlament épületét vízágyúval megerősített egység védte. A tüntetők petárdákkal dobálták meg az egyenruhásokat, akik könnygázgránátokkal válaszoltak.

 

Hír TV