2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Külföld

Maduro le akar számolni a venezuelai ellenzékkel

A gazdasági válság elől továbbra is menekül a lakosság Venezuelából, ahova most bűnözőket toloncoltak haza Peruból. Nicolas Maduro venezuelai elnök közben továbbra is megpróbál leszámolni az ellene sikertelen puccsal próbálkozó ellenzékkel. Most a hírszerzés vezetőjét vádolta meg azzal, hogy amerikai ügynök. Közben az évek óta tartó gazdasági válság enyhítése érdekében újra megnyittatta a februárban lezárt brazil határt.

  • Maduro le akar számolni a venezuelai ellenzékkel

Negyven venezuelai migránst vittek haza Peruból a légierő gépén, néhány órával azután, hogy több rendőri akció keretében elfogták őket. Mindannyian bűnözők, ezért a perui hatóságok a gyors kitoloncolásukról döntöttek. Ez volt a második nagyobb hazaküldött csoport.

Carlos Moran, Peru belügyminisztere azt mondta:

"Folytatni fogjuk ezeket a kiutasításokat, mert az állampolgáraink biztonsága a legfontosabb. Befogadjuk azokat, akik elmenekülnek Venezuelából az ottani helyzet miatt, de nem tűrjük el a nem kívánatos külföldieket, és továbbra is ki fogjuk utasítani őket."

A 31 és fél milliós Venezuela lakosságának majdnem tizede, nagyjából 3 millió ember hagyta el az országot az évek óta tartó gazdasági válság és a romló közbiztonság miatt. Az idén várhatóan kétmillióan kelnek útra, ami újabb terheket ró a környező országokra. Latin-Amerika államainak többsége ezért is szeretné, ha a gazdasági bajokért felelősnek tartott Nicolas Maduro elnök távozna a hatalomból és Juan Guaidó venné át ténylegesen hatalmat.

Az ellenzék vezetője egy katonai puccsot is elindított április 30-án, de a hadsereg nem állt át. Maduro pedig ellentámadásba kezdett és lényegében minden ellenfelét azzal vádolja, hogy amerikai ügynök. Most éppen a hírszerzés volt vezetőjét, aki az ellenzék oldalára állt.

Maduro a szomszédos Kolumbiát és Brazíliát is ellenségnek tekinti, mert az ellenzéki vezetőt ismerik el Venezuela elnökének. Februárban le is záratta a két országgal közös határt, de a rendkívül rossz gazdasági helyzet enyhítésére most mégis kénytelen volt megnyitni a brazil átkelőket.

A venezuelai gazdasági válság közben a Maduro szövetségesének számító Kubában is egyre inkább érezteti a hatását. Elmaradnak a korábbi segélyszállítmányok, miközben az amerikai büntetőintézkedések is sújtják az országot. Néhány élelmiszerfélét újra csak jegyre adnak.

Az amerikai importtól függünk, ami azt jelenti, hogy megoldást kell keresnünk arra, hogy legyen áru a piacokon. De van mozgásterünk, hiszen az a célunk, hogy lefaragjuk az amerikai kormány által okozott hátrányokat - magyarázta a kubai belkereskedelmi miniszter, Betsy Diaz.

A karibi szigetország a szükséges élelmiszer 60-70 százalékát külföldről szerzi be, és ezen az utóbbi évek mezőgazdasági reformjai sem tudtak változtatni. A gazdaság gyenge teljesítménye miatt az importáruk vásárlására nincs elég pénz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!