2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Macron lemondását követelik a dízeladó miatt

Tüntetésekkel és útblokádokkal tiltakoznak a francia autósok a magas üzemanyag-árak ellen. A párizsi kormány ragaszkodik a dízelre kivetett adóhoz, de állami támogatással segítené azokat, akik környezetbarátabb modellre cserélnék járművüket.

  • Macron lemondását követelik a dízeladó miatt

„Macron mondjon le!” – skandálták a nizzai tüntetők, akik a magas üzemanyag-árak ellen tiltakoztak a tengerparti városban.

„Elegem van. Nem bírom tovább, nincs más megoldás – mondta Nadia Habib takarítónő. – Már nem csinálok semmit, csak túlélek. Kifizetem a lakbért, és az üzemanyagot, hogy munkába tudjak járni, és ennyi. Elegem van.”

A tüntetések és a hétvégére tervezett útblokádok országszerte megbéníthatják a közlekedést. A calais-i tiltakozó megmozdulás résztvevői közül sokan állították, hogy a magas üzemanyag-árak gyakorlatilag házhoz kötötték őket.

A benzinkutakon átlagosan 20 százalékkal emelkedett a dízel ára az elmúlt évben, most egy liter 1,5 euróba, átszámítva több mint 480 forintba kerül.

„Sokat utaztam az országban, mert imádok utazni – nyilatkozta Kevin Dujardin logisztikai dolgozó. – A rokonaimat is háromhavonta meglátogattam, de mióta az üzemanyag ára megnőtt, ennek vége, sokkal kevesebbet utazom. Inkább megnézek otthon egy filmet, mint hogy elmenjek valahová, mert az egyszerűen túl drága.”

A francia kormány 2017-ben különadót vezetett be a dízelre, arra hivatkozva, hogy az országban legelterjedtebb üzemanyagtípus nagy mennyiségű szennyező anyagot bocsát ki, Párizs pedig fel akarja venni a harcot a klímaváltozás ellen.

„Szerintem túl magas az üzemanyag ára – véli egy vállalkozó, Christelle Nilles. nem értem, hogy például Luxemburgban miért olcsóbb a dízel, miközben az olaj hordókénti ára ugyanannyi, mint Franciaországban. Nekem fontos a környezetvédelem, de környezet van Luxemburgban és más európai országokban is.” 

Emmanuel Macron politikai ellenfelei a lépés miatt azzal támadják az államfőt, hogy a gazdagok elnöke lett, aki képtelen megszólítani a francia munkásosztályt.

A francia kormány közben egy olyan rendszeren dolgozik, ami segít abban, hogy a dízeles autót vezetők környezetbarátabb modellre cserélhessék járművüket; illetve állami támogatást adnak azoknak a sofőröknek, akik elektromos autót vesznek vagy bérelnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!