2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Macron Franciaországán öngyilkossági hullám söpör végig

Hír TV

2019. január 16., szerda 17:59

Emmanuel Macron elnöksége alatt olyan kilátástalanná vált a francia farmerek helyzete, hogy sorra követnek el öngyilkosságokat. Az öngyilkosságok száma különösen magas a Loire mentén és Bretagne-ban, ahol az országos átlagnál 50%-kal magasabb a farmerek közt az öngyilkosok aránya.

A France 24 portál közölt a sárga mellényes tüntetések kezdetén terjedelmes riportot arról, hogy milyen a helyzet 2018 végén a francia vidéken. A lap a szűnni nem akaró országos tiltakozások háttereként mutatja be az 56 éves Michou történetét, melyben rámutat: a vidék és város közötti szakadék Franciaországban immár aggasztó méretűre nőtt. A francia nagyvárosoktól távol eső területeken a mezőgazdaságban dolgozók számára olyan reménytelen az élet, hogy a kormánynak lelkisegély-központot kellett felállítani a farmerek között pusztító újabb öngyilkossági hullám megfékezésére. 

A vádak szerint Emmanuel Macron a gazdagok elnökeként érzéketlen a kisemberek mindennapi gondjaira, amit mi sem mutat jobban, hogy a franciák nemzeti kincsének számító sajtipar hátterét adó tehenészeteken még a mezőgazdasági dolgozók közt is kiemelkedő a kilátástalan egzisztenciák, és az ebből eredő kétségbeesés szülte öngyilkosságok aránya.

Az év egészében folyó, szünet nélküli, hajnalban kezdődő munka teljesen felőrli az idegeket, és nem szolgáltat semmiféle egzisztenciális előrejutást művelői számára– számol be Isabelle Grégoire szociális munkás. A tejiparban dolgozó farmerek öngyilkossági rátája 50%-kal van az országos átlag felett, ezért a francia kormány már 2011 óta a Mutuelle Sociale Agricole (MSA) keretében 24 órás lelkisegély-szolgálatot üzemeltet. 2018-ban napi 4000 hívást fogadtak.

A kisfilmben megszólaló szociális munkás számos okot felsorol a kialakult helyzet kapcsán, melyben az egyik az, hogy a hagyományos, családi vállalkozásokon alapuló francia farmergazdaságok esetében sokszor az igencsak komoly anyagi és fizikai megterhelést, kiszolgáltatottságot maguk az érintettek sem vallják be. A francia farmerek elsősorban azzal küzdenek, hogy az évszázadok óta általuk művelt föld ne váljon végleg pusztasággá.