2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Macron Franciaországán öngyilkossági hullám söpör végig

Emmanuel Macron elnöksége alatt olyan kilátástalanná vált a francia farmerek helyzete, hogy sorra követnek el öngyilkosságokat. Az öngyilkosságok száma különösen magas a Loire mentén és Bretagne-ban, ahol az országos átlagnál 50%-kal magasabb a farmerek közt az öngyilkosok aránya.

  • Macron Franciaországán öngyilkossági hullám söpör végig

A France 24 portál közölt a sárga mellényes tüntetések kezdetén terjedelmes riportot arról, hogy milyen a helyzet 2018 végén a francia vidéken. A lap a szűnni nem akaró országos tiltakozások háttereként mutatja be az 56 éves Michou történetét, melyben rámutat: a vidék és város közötti szakadék Franciaországban immár aggasztó méretűre nőtt. A francia nagyvárosoktól távol eső területeken a mezőgazdaságban dolgozók számára olyan reménytelen az élet, hogy a kormánynak lelkisegély-központot kellett felállítani a farmerek között pusztító újabb öngyilkossági hullám megfékezésére. 

A vádak szerint Emmanuel Macron a gazdagok elnökeként érzéketlen a kisemberek mindennapi gondjaira, amit mi sem mutat jobban, hogy a franciák nemzeti kincsének számító sajtipar hátterét adó tehenészeteken még a mezőgazdasági dolgozók közt is kiemelkedő a kilátástalan egzisztenciák, és az ebből eredő kétségbeesés szülte öngyilkosságok aránya.

Az év egészében folyó, szünet nélküli, hajnalban kezdődő munka teljesen felőrli az idegeket, és nem szolgáltat semmiféle egzisztenciális előrejutást művelői számára– számol be Isabelle Grégoire szociális munkás. A tejiparban dolgozó farmerek öngyilkossági rátája 50%-kal van az országos átlag felett, ezért a francia kormány már 2011 óta a Mutuelle Sociale Agricole (MSA) keretében 24 órás lelkisegély-szolgálatot üzemeltet. 2018-ban napi 4000 hívást fogadtak.

A kisfilmben megszólaló szociális munkás számos okot felsorol a kialakult helyzet kapcsán, melyben az egyik az, hogy a hagyományos, családi vállalkozásokon alapuló francia farmergazdaságok esetében sokszor az igencsak komoly anyagi és fizikai megterhelést, kiszolgáltatottságot maguk az érintettek sem vallják be. A francia farmerek elsősorban azzal küzdenek, hogy az évszázadok óta általuk művelt föld ne váljon végleg pusztasággá. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!