2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Macron: Az Európai Uniónak fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokáció ellen

Teljes támogatásáról biztosította Görögországot és Ciprust Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön, ciprusi hivatali partnerével, Nikosz Anasztasziadisszal Párizsban folytatott megbeszélései során, leszögezve: Brüsszelnek határozottan fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokációval szemben.

  • Macron: Az Európai Uniónak fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokáció ellen

Ciprus és Franciaország számára létfontosságú a Földközi-tenger térségének a biztonsága, ezért az Európai Uniónak határozott választ kell adnia minden ottani provokációra - szögezte le Macron, leszögezve: kiáll Görögország és Ciprus mellett "a török agresszióval szemben". Ugyanekkor elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió bármely tagországához tartozó felségvizek megsértését.

A francia államfő azt vetette Brüsszel szemére, hogy nem tesz eleget a térségbe benyomuló, egymással rivalizáló Törökország és Oroszország hatalmi harcának megakadályozásáért. Egyúttal komolyabb szankciókat sürgetett azok ellen, akik megsértik a francia, illetve a ciprusi felségvizeket.

Az Európai Unió több alkalommal is kifejezte aggodalmát a Földközi-tenger keleti térségében végzett, földgázkitermelést célzó török fúrási tevékenységekkel kapcsolatban, amelyeket jogellenesnek nyilvánított, és határozottan elítélt.

Josep Borrell, az európai unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője június végén felszólította Törökországot, hogy állítsa le a fúrásokat Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében, és tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

Brüsszel már hozott szankciókat Ankara ellen a fúrások miatt, de Macron értésre adta, hogy kevesli ezeket.

A sajtótájékoztatón a francia államfő felemlítette Líbia ügyét is, amely kapcsán korábban szintén többször bírálta Ankarát, a líbiai válságban vállalt szerepe miatt.

Az észak-afrikai konfliktusra kitérve Macron ismét leszögezte, mindennél fontosabb, hogy a szemben álló felek tűzszünetet kössenek, valamint sürgette a válság politikai megoldását.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!