2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Macedónia kérte Gruevszki kiadatását Magyarországtól

MTI, Hír TV

2018. november 21., szerda 08:53, frissítve: szerda 16:27

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Szkopje Budapesttől. A macedón kormány kedd délután küldte el az erről szóló kérelmet Magyarországnak.

Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter kedden a sajtónak azt mondta: a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el. „Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják” – nyilatkozta.

A volt macedón kormányfő kedden kapott menekültstátuszt Magyarországon, miután a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal illetékesei megállapították, hogy Gruevszki hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

Trócsányi László igazságügyi miniszter korábban azt mondta: Gruevszkit nem lehet kiadni annak az országnak, ahol az üldöztetés történt. „Én azt gondolom, hogy itt azt kell nézni, hogy fenyegetés történt. Hogy valós-e a félelem, és hogyha ez így van, akkor a menekültstátuszt természetesen meg fogja kapni. Az más kérdés, hogy a macedónok, mint olvassuk, gyakorlatilag tiltakoznak és a kiadatást fogják kérni. De abba az országba nem lehet kiadni, ahol az üldözés történt” – fogalmazott korábban a tárcavezető.

Az EB állásfoglalását kérik

Az Európai Bizottság állásfoglalását kéri a Jobbik Gruevszki ügyében. Arra várnak választ az uniós testülettől, hogy az uniós csatlakozásra váró Macedónia törvénykezési gyakorlata megfelel-e a jogállami normáknak. Amennyiben igen, akkor szerintük a korrupcióért börtönre ítélt volt macedón kormányfőt Magyarországnak ki kell adnia.