2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Külföld

Ma este szavazhatnak az új brexit–EU alkuról

Nem szűnt meg annak a kockázata, hogy a brexit után az Egyesült Királyság a vámunióban ragad – hívta fel a figyelmet a brit kormányzati jogtanácsos. Theresa May hétfő este jelentette be, hogy sikerült új alkut kötnie az Európai Bizottsággal a kilépési tervezet ír–északír tartalékmegoldásáról. A jogtanácsosi szakvélemény szerint azonban Londonnak továbbra sincs jogi eszköze arra, hogy egyoldalúan kilépjen a backstop-mechanizmusból. A brit alsóház ma este szavaz a módosított kilépési dokumentumról.

  • Ma este szavazhatnak az új brexit–EU alkuról

„A brit kormány megtette, amit megtehetett, kedd este a parlamenten a sor” – ezzel vezette fel hétfőn a brit kancelláriaminiszter a bejelentését, miszerint új megállapodást kötöttek Brüsszellel.

„Kedden ügydöntő szavazást tartunk, a Ház történelmi döntés előtt áll. Mi azt ígértük, hogy kialkudunk egy jó egyezséget az EU-val, és ezt megtettük. Most a parlament vagy megszavazza ezt a megállapodást, vagy elmerülünk a politikai válságba” – mondta David Lidington, brit kancelláriaminiszter.

A jó hírt hétfő éjjel jelentették be Strasbourgban, ahol Theresa May az utolsó körét futotta: a március 29-i brit kilépés előtt ez volt vélhetően az utolsó lehetőség, hogy kompromisszumot kössenek.

„Garanciák vannak az egyezményben, hogy a kilépést követően nem állítjuk vissza a határellenőrzést az ír és az északír területek között. De az átmeneti biztosíték nem ad felhatalmazást az EU számára sem arra, hogy egy átmeneti időszak után vámuniós hatásköröket gyakoroljon” – mondta Theresa May.

A brit kormány jogi főtanácsosa azonban a módosított dokumentumról kedd délelőtt elkészített szakvéleményében megállapította, hogy az EU-val elért megállapodás ugyan csökkentette, de nem szüntette meg annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság akarata ellenére, határozatlan ideig a vámunióban maradjon. Pedig éppen ez volt az a kitétel, ami miatt a Westminster korábban már elutasította Theresa May és az Európai Bizottság egyezményét. A törvényhozók többsége szerint ugyanis az, hogy a szigetország és az EU között jogi és politikai kötődések maradnának, ellentmond a 2016-os népszavazásnak.

„Had fogalmazzak világosan, a jogi kockázat, amit a november 13-i szakvéleményemben már kifejtettem, továbbra is változatlan” – mondta Geoffrey Cox, brit főügyész.

A Theresa May által bejelentett kötelező erejű jogi biztosíték mindössze annyit mond ki, hogy a két fél jó hiszemben, együtt fog dolgozni az ír–északír határkérdés megoldásán, az EU vélelmezett rosszhiszeműsége esetén London döntőbíráskodást kérhet.

Ha a brit parlament kedden este megszavazza a kilépés új egyezségét, akkor az Egyesült Királyság rendezett módon hagyhatja el az EU-t. Ennek hiánya beláthatatlan gazdasági következményekkel járna a szigetországra nézve. Ha azonban a képviselők nem szavazzák meg, akkor a londoni kabinet másnap új voksolást kezdeményez a megállapodás nélküli kilépés elutasításáról, illetve a brexit elhalasztásáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!