2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Külföld

Luxemburgban betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolákban

Luxemburgban betiltják a mobiltelefon használatát az általános iskolákban, a tiltás jövőre, a húsvéti szünet után lép érvénybe - jelentette be Claude Mensch oktatási miniszter.

  • Luxemburgban betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolákban

A határozat végrehajtásának részleteit az elkövetkező hetekben határozzák meg az alapfokú oktatásban érintettekkel. A jövő évi húsvéti ünnepek előtt tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányt indít a kormány a szülők számára. "Ugyanezt a megközelítést alkalmazzák majd a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását szolgáló tanodákra is" - mondta a miniszter, akit a Virgule című napilap idézett.

A miniszter szerint a kisgyerekek még nem állnak készen arra, hogy önállóan kezeljenek egy internetkapcsolattal rendelkező eszközt. "Ha nem ellenőrzik őket, az okostelefonjukon nem megfelelő tartalmakkal találhatják szembe magukat. Az általános iskolákban is tapasztalható az online zaklatás. A közösségi média használata nem a gyermekeknek való. Az iskolában készült fotókat és videókat gyakran kiskorúak osztják meg" - magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy az okostelefonok azzal a veszéllyel is járnak, hogy "a tanulók már nem játszanak egymással a szünetekben, hanem szenvtelenül böngészik a telefonjaikat".

Ami a középfokú oktatást illeti, a kormány úgy döntött, hogy a tanulóknak a tanórák elején le kell adniuk mobilkészüléküket, de az óra befejeztével visszakapják. Ezen túlmenően minden iskola maga dönthet úgy, hogy az okostelefonok használatát tovább korlátozza, különösen bizonyos korcsoportok esetében, a tanórák vagy az épület meghatározott területei szerint.

A kormány döntésének az is az előzménye, hogy a mobiltelefon használatának iskolai betiltását szorgalmazó polgári petíciót szerdára már elegendően aláírták ahhoz, hogy az ország parlamentjében vitát folytassanak erről a témáról.

Az oktatásban és tudományban dolgozók szakszervezete is arra szólított fel, hogy az iskoláknak a mobiltelefon használatában "korlátozott zónává" kell válniuk, különösen az online zaklatás elleni küzdelem érdekében. Michel Reuter szakszervezeti szóvivő szerint a tanároknak "világos pedagógiai koncepciókra van szükségük a digitális médiával kapcsolatban, mivel a tanórákon számítógépeket, táblagépeket és e-könyveket használnak".

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Both Hunorral, Móczár Gáborral és Szűcs Gáborral beszélgettünk. Elsőként arról, vajon milyen jellemnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy árvízi veszélyhelyzet idején kötekedjen valós segítség helyett. De megnyugtatunk mindenkit: nem csak nálunk vannak ilyen alakok, az osztrákoknál is találni politikai hullarablókat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gál Kinga: támogatjuk Matteo Salvinit

Gál Kinga: támogatjuk Matteo Salvinit

Matteo Salvinire a palermói ügyészség emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt kérte hat év börtönbüntetés kiszabását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!