2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Lövöldözés tört ki egy razzia közben Srí Lankán

Lövöldözés tört ki pénteken a biztonsági erők és fiatal muszlimok között Srí Lanka keleti részében a húsvétvasárnapi véres merényleteket követő razzia során - közölte a hadsereg szóvivője.

  • Lövöldözés tört ki egy razzia közben Srí Lankán

A razziát a rendőrök a Batticaloától, az öngyilkos merényletek egyik színhelyétől nem messze fekvő Sammanthurai városban tartották. A szóvivő szerint robbanás történt a térségben, és amikor a katonák megérkeztek, hogy nyomozást folytassanak, fegyveresek rájuk lőttek. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sebesültek vagy halottak. A razzia során a robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak. A razzia színhelyéről három robbanást jelentettek.

A vasárnap három templom és négy szálloda ellen elkövetett, 253 emberéletet kioltó és mintegy 500 embert megsebesítő merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tart, hogy több részletet tudjon meg az elkövetőkről és a támogatóikról. A támadások elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára.

A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanúja szerint kapcsolatban állnak az IÁ-val.

A Srí Lanka-i muzulmánokat a legfőbb muszlim vallási testület, az ulémák tanácsa felkérte, otthon imádkozzanak, miután az állami hírszerző szervek szerint gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett esetleges merényletek várhatók.

A colombói amerikai nagykövetség felszólította az állampolgárait, kerüljék el az imahelyeket a hét végén, miután a hatóságok közöltél, hogy újabb támadások történhetnek vallási intézmények ellen.

Malcolm Ranjith Patabendige bíboros, colombói érsek újságíróknak elmondta, hogy látott egy kiszivárogtatott belső jelentést, amely további lehetséges merényletekre figyelmeztet, és meghatározatlan időre törölték a vasárnapi miséket a katolikus templomokban.

Péntek este kihaltak voltak a colombói utcák, sokán korán hagyták el a munkahelyüket a fokozott biztonsági intézkedések közepette.

Maithripala Sziriszena államfő újságíróknak azt mondta, hogy egyes Srí Lanka-i fiatalok 2013 óta állnak kapcsolatban az Iszlám Állammal. Az eddigi információk szerint 140 emberről feltételezik, hogy közük van az IÁ tevékenységéhez. A rendőrség nyomoz utánuk - tette hozzá.

A rendőrség eddig legalább 76 embert vett őrizetbe, közöttük Szíriából és Egyiptomból származó külföldieket.

Pénteken először engedtek be újságírókat a colombói Szent Antal templomba a pokolgépes merénylet után. Üvegtörmelék borította a megrongálódott padokat, a falon még mindig ott voltak a vérfoltok.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!