2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Lövöldözés a Fehér Háznál

Lövöldözés történt a Fehér Háznál, amelyben éppen az amerikai elnök tartott sajtókonferenciát. Donald Trumpot kimenekítették a teremből, majd a hatóságok lezárták az épület környékét. Az elnök visszatérését követően megerősítette, hogy valóban lövések dördültek és megköszönte a titkosszolgálat gyors és hatékony munkáját. Amerikai sajtóhírek szerint egy 51 éves férfit lőttek le, miután azzal fenyegetőzött, hogy fegyver van nála, amit használni fog. A lövöldözés idején az elnököt nem a bunkerba, hanem az Ovális Irodába vitték.

  • Lövöldözés a Fehér Háznál

 

Lövések a Fehér Háznál, Trump rövid időre kisietett a sajtótájékoztatóról

 

Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.

A sajtókonferenciára belépett a titkosszolgálat egyik munkatársa, odafordult az amerikai elnökhöz és azt mondta: "azonnal álljon félre!". Donald Trump távozott a teremből, később kiderült, hogy lezárták a Fehér Ház környékét, és kívülről bezárták a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ajtaját is. Amikor az elnök visszatért, elmondta: nem világos, hogy mi történt, folyik a vizsgálat. Egyelőre csak annyi tudható, hogy a Fehér Ház mellett lövések dördültek, egy embert mentővel kórházba szállítottak. "Úgy tűnik, hogy egy személyt a titkosszolgálat lelőtt, nem tudom, milyen állapotban van, majd meglátjuk, mi történt" - fogalmazott Trump az újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy a titkosszolgálat "uralja a helyzetet". Az elnök egyúttal köszönetet is mondott a szolgálatnak a "gyors és hatékony" fellépésért. Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fehér Ház alatti bunkerba ment-e, nemmel válaszolt. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egyáltalán nem jött zavarba, eszébe sem jutott, hogy ne térjen vissza a sajtótájékoztatóra. "Úgy nézek ki, mint aki zavarban van?" - kérdezett vissza az újságíróknak.

"Biztonságban érzem magam a titkosszolgálattal, fantasztikus emberek, a legjobbak közül valók, kiválóan képzettek" - jelentette ki.

A sajtókonferencián egyébként Trump tájékoztatást adott a koronavírus-járványról, és - újságírói kérdésre válaszolva - kitért arra, hogy az immár nyilvánosságra hozott dokumentumok is bizonyítják, hogy a 2016-os választási kampány idején az Obama-adminisztráció megfigyelte, lehallgatta őt és a munkatársait. "Mindenki benne volt: tudott róla Obama elnök, Joe Biden, az alelnök, James Comey, az FBI vezetője és a hírszerzés vezetői is. Ilyesmi talán még soha nem fordult elő korábban az amerikai történelemben, és nem szabad megengedni, hogy még egyszer megtörténhessen" - hangoztatta Donald Trump.

 

Trump felvetette, hogy Gettysburgben mondja el az elnökjelöltségét elfogadó beszédét

Donald Trump amerikai elnök felvetette, hogy a történelmi emlékeket idéző Gettysburgben mondja el az elnökjelöltségét elfogadó beszédét.

Az amerikai elnök először hétfőn a Twitteren vetette fel ezt a lehetőséget, majd este a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján - kérdésre válaszolva - megerősítette, hogy foglalkoztatja őt a gondolat. Hangsúlyozta, hogy a pennsylvaniai Gettysburg történelmi hely. Korábban Trump arról beszélt, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt ő sem tud személyesen jelen lenni a republikánusok elnökjelölt-állító konvencióján, ezért a jelöltségét elfogadó nagy beszédet a Fehér Házból sugározzák majd. Ezt az ötletét sok támadás érte demokrata párti politikusok részéről, akik azzal vádoltak meg, hogy kampányrendezvényt kever a végrehajtói hatalom döntéshozó helyszínével.

A pennsylvaniai Gettysburg városka az amerikai polgárháború (1861-1865) egyik nagy és sorsdöntő csatájának helyszíne, ahol Abraham Lincoln elnök mondta el híres, nemzetet egyesítő beszédét.

A gettysburgi csatában az unionista, azaz az északi csapatok arattak döntő győzelmet a déli, úgynevezett konföderációs csapatok felett, és amerikai történészek szerint ez hozott fordulópontot a polgárháborúban. Abraham Lincoln elnök 1863 novemberében, élete legrövidebb, alig kétperces, de egyben leghíresebb beszédét mondta el a gettysburgi csata színhelyén. Az amerikai történelem e legfontosabbnak tartott egyik beszédének utolsó mondatát mind a mai napig idézik az "újjászülető szabadságról" és a kormányról, amely "a néptől, a nép által, a népért való" lesz.

Trump esetlegesen Gettysburgben elmondandó beszédét az első kommentárok több szempontból is "ügyes" ötletnek tartják. Az elnök ugyanis részben nemzetegyesítőként léphet fel, részben pedig leróhatja kegyeletét a konföderációs katonák - az Egyesült Államokat megosztó - emlékművei előtt.

Donald Trump hétfőn este csak annyit közölt, hogy még nem született döntés az elnökjelöltséget elfogadó beszéde helyszínének ügyében. A republikánusok augusztus 24. és 27. között tartják az elnökjelölt-állító konvenciót az észak-karolinai Charlotte városában, igaz, ezúttal a járvány miatt jobbára csak találkozókra kerül sor. A konferenciát az interneten is közvetítik. Trump beszédére várhatóan a zárónapon, augusztus 27-én kerül sor.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál – Megvan mit akar a nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan mit akar a nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!