2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Litvánia területének egyötödén karantént vezettek be

Karantént vezettek be hétfőn Litvánia területének egyötödén, a 60 helyi önkormányzatból tizenkettőben a koronavírus-fertőzöttek élesen megemelkedett száma miatt. Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom lép életbe keddtől.

  • Litvánia területének egyötödén karantént vezettek be

A vesztegzárról szóló rendelkezés két hétig lesz érvényben, a kormány ezt követően dönt a további lépésekről.

A karantén idején a lakosoknak otthonukon kívül maszkot kell viselniük. A hatóságok korlátozzák a közlekedési eszközök forgalmát, és csupán a munkahelyre, az üzletekbe, a gyógyszertárba és az egészségügyi intézményekbe történő utat engedélyezik.

Minden tömegrendezvényt lemondtak. A lakáson kívül öt embernél többen nem gyűlhet össze, ezek is csak az egy családhoz tartozók lehetnek.

Csupán azok a bevásárlóhelyek üzemelhetnek, amelyekben a lehetőség szerint biztosított, hogy 10 négyzetméteres terület áll rendelkezésre minden egyes vásárló számára.

A cégeknek javasolták a távmunka bevezetését.

Litvániában ősszel először október 9-én rendeltek el karantént a Rseinai körzetben, ahol több mint 31 ezer ember él. Előbb kéthetes karantént vezettek be, majd ezt újabb két héttel meghosszabbították.

Nagyvárosokban ez idő alatt nem vezettek be karantént. Korlátozás egyedül az ország hetedik legnagyobb városában Marijampoléban és a körzeti településeken volt, de sem Klaipeda és sem Siauliai nem esett bele ebbe a szigorításba.

A kormány ugyanakkor az ország területén három különböző színű övezetet - piros, sárga és zöld - jelölt ki. A piros zónában karantént rendeltek el. A fertőzöttek száma alapján kialakult statisztika szerint ebbe a piros zónába már bekerültek az ország legnagyobb települései, Vilnius, Kaunas és Klaipeda, ahol hamarosan vesztegzárat rendelhetnek el.

Litvániában az első koronavírusos esetet február 28-án regisztrálták. Azóta az országban 134-en meghaltak, 4073-an felgyógyultak. Összesen 10 184 igazolt koronavírusos esetet tartanak nyilván. Önkéntes karanténban 31,5 ezren vannak.

Lakhelyelhagyási tilalom lép életbe keddtől Szlovéniában

Lakhelyelhagyási tilalmat vezet be keddtől a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére - jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő. 

A rendelet szerint - néhány kivétellel - senki nem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Korábban a lakhelyelhagyási tilalom régiókra vonatkozott, amelyekből 12 van Szlovéniában, járásokból és városokból 212. A korlátozásokat egy hét múlva attól függően oldják fel, hogy csökkent-e a fertőzöttek száma az adott területen.

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok is, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok. Múlt hét keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint vasárnap 1116-tal 24 068-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 248-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 523-an vannak kórházban, közülük 82-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, hétfőre 828-cal nőtt és elérte a 37 208-at az azonosított fertőzöttek száma. Tizenöt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 452-re nőtt. Kórházban 864 beteget ápolnak, közülük 65-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Mindkét országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a korábbi napokon.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!