2020. július 2.,
csütörtök, Ottó napja

Lindsey Graham a szíriai csapatkivonás átgondolását kéri az elnöktől

Hír TV

2018. december 30., vasárnap 22:21, frissítve: hétfő 13:01

A szíriai csapatkivonás átgondolására kérte Donald Trumpot a CNN-nek adott interjújában Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor. A politikus szerint a teljes csapatkivonás árt az amerikai nemzetbiztonságnak, mert az Iszlám Állam újraépítheti magát. Egyébként Donald Trump korábbi bejelentése ellenére továbbra is az amerikai légierő ellenőrzi a kurdok lakta északnyugat-szíriai Manbidzs városát.

Lassít a szíriai csapatkivonáson az amerikai elnök. Lindsey Graham republikánus szenátornak egy munkaebéden sikerült meggyőznie Donald Trumpot arról, hogy az amerikai nemzetbiztonság védelme érdekében ez a legjobb döntés. Szerinte a teljes és azonnali csapatkivonás lehetőséget teremtene az Iszlám Állam terrorszervezetnek, hogy újraépítse magát, illetve az Egyesült Államok szövetségesének számító szíriai kurdok úgy érezhetik, hogy Washington cserben hagyta őket. Törökország viszont terroristának tartja a kurdokat, akik szinte azonnal egyezséget kötöttek Basár el Aszaddal, és átadták az iszlamistáktól visszafoglalt Manbídzs városát.

„A legutolsó dolog, amit a világ szeretne, hogy háború legyen Törökország és az Iszlám Állam fenyegetését csökkentő kurdok között. Továbbá, a legkevésbé szeretnénk azt, hogy Irán legyen a legnagyobb nyertes. Szerintem az elnök befejezi az ISIS-sel kapcsolatos feladatot. Egyetértek a céljával, hogy kivonja az erőinket Szíriából. Csak azt szeretném, hogy okosan tegye meg” – mondta Graham.

Trump két hete jelentette, be, hogy kivonja a 2 ezer fős amerikai haderőt Szíriából. Döntése miatt védelmi minisztere és az ISIS elleni harc egyik kulcsfontosságú tábornoka is lemondott.

Hogy az iszlamista szervezetet még nem számolták fel, az is jelzi, hogy a damaszkuszi rezsim megengedte Iraknak, hogy a jövőben engedély nélkül is csapást érhessen az Iszlám Állam állásaira Szíria területén. Bagdad szerint 2 ezer iszlamista lehet a szír-iraki határ túloldalán, akik megpróbálhatnak áttörni.

„Az amerikai kivonulás esetén Irak a legjobb társ arra hogy, az új helyzettel foglalkozzon, és készek vagyunk együttműködni a szíriai szárazföldi erőkkel. Szíria esetében a két fél közötti együttműködés szükséges, ahogy az a nemzetközi koalícióval és más erőkkel is” – mondta Ádel Abdul-Mahdi, iraki kormányfő.

A terrorszervezet 2014-re a két ország jelentős részét elfoglalta, és kikiáltotta a saját kalifátusát. Bár a terroristák iraki területeit az arab ország már visszafoglalta, és Szíriában is elveszítette területei nagy részét, Szíria keleti részén továbbra is ellenőrzés alatt tart egy területet.