2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Külföld

Líbiáról, Szíriáról és a migrációról tárgyal Merkel pénteken Erdogannal Isztambulban

A líbiai polgárháború rendezéséről, a Szíriában kiújuló harcokról és a 2016-os EU-török menekültügyi megállapodás végrehajtásáról tárgyal Angela Merkel német kancellár pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Isztambulban.

  • Líbiáról, Szíriáról és a migrációról tárgyal Merkel pénteken Erdogannal Isztambulban

Merkel legutóbb 2018. október 27-én járt Törökországban hivatalos úton. Akkor Szíria ügyében folytatott megbeszélést Erdogannal, valamint Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnökkel Isztambulban. A csúcstalálkozó fő célja a polgárháború politikai megoldásának előmozdítása volt.

A német kancellár a török államfővel négyszemközt utoljára csaknem három éve, 2017. február 2-án találkozott Ankarában, valamivel több mint fél évvel a törökországi puccskísérlet után. Az az egyeztetés a terrorizmus elleni harcban kialakítandó együttműködésre összpontosított.

A most pénteki találkozó néhány nappal követi a líbiai konfliktusban érintett országok vezetőinek részvételével tartott vasárnapi berlini békekonferenciát, amelyre a török elnök is hivatalos volt. Az esemény után Merkel bejelentette: megállapodás született arról, hogy az érintettek betartják az ENSZ Líbiára vonatkozó fegyverembargóját és a tűzszünetet, továbbá nem támogatják a líbiai harcoló feleket. Törökország mellett Németország is a nemzetközileg elismert tripoli kormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök oldalán áll a konfliktusban.

Az észak-afrikai országban zajló polgárháború ügye Ankarában is napirendre kerül, de a német kancellár és a török elnök számos egyéb témáról tárgyal még. A török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága csütörtökön azt közölte, hogy a két vezető a szíriai konfliktusról, vélhetően azon belül is kiemelten a Törökországgal határos, északnyugat-szíriai Idlíb tartomány feszültségcsökkentési övezetében kiújuló harcokról, Törökország európai uniós csatlakozási folyamatáról, a vámunió fejlesztéséről és a török állampolgárok schengeni vízummentéségéről tárgyal majd.

A német Deutsche Welle (DW) török nyelvű kiadása csütörtökön arról írt, hogy Merkel várhatóan a jogállamiság, az emberi jogok, az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésével és a Földközi-tenger keleti medencéjében végzett török próbafúrásokkal kapcsolatban is elvárásokat fogalmaz meg az ankarai kormányzattal szemben. Török sajtóértesülések szerint a német kancellár és a török államfő egyeztet a Brüsszel és Ankara által 2016 márciusában aláírt menekültügyi egyezményről, beleértve a törökországi menekülthelyzetet és az Európai Unióba irányuló illegális migrációt, valamint az Erdogan által javasolt északkelet-szíriai biztonsági övezet kérdését is, amely elgondolást a nemzetközi közösség eddig nem támogatta.

Merkel és Erdogan ezenfelül fel fogja avatni az isztambuli német-török egyetem új kampuszát, illetve a német kancellár külön találkozik a német-török kereskedelmi kamara és civil szervezetek képviselőivel.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!