2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

Líbiában is megkezdődött az oltási kampány

MTI

2021. április 18., vasárnap 06:00

Líbiában is megkezdődött a koronavírus elleni oltási kampány - jelentette be szombaton az észak-afrikai ország járványügyi és betegségmegelőzési központjának igazgatója Tripoliban.

Dadr Addin Annadzsar elmondta, hogy a konfliktus sújtotta ország eddig többségében kínai és orosz vakcinákat kapott, amelyeket 450 oltóközponton keresztül fognak szétosztani.

Közölte azt is, hogy elsőbbséget élvez a Covid-19-pácienseket kezelő egészségügyi dolgozók beoltása, ezt követően pedig az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők, valamint a fertőzöttekkel kapcsolatba nem kerülő egészségügyi dolgozók kerülnek sorra.

Annadzsar szerint eddig félmillióan jelentkeztek oltásra a 6,77 millió lakosú országban.

Líbiában a járvány kitörése óta 171 131 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2882-en hunytak el a kórban.

Líbia az országot vezető Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány évig kettős hatalom létezett: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok irányította Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat. Ezeket váltotta fel a Mohamed Dbeibeh ideiglenes líbiai miniszterelnök vezette kabinet, amelyet március 15-én iktattak be.

MTI