2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Olimpiai álom Erdélyben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Lezárták Svédországban az Olof Palme-gyilkosság nyomozását

Lezárták Svédországban szerdán az Olof Palme egykori miniszterelnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást, mert a fő gyanúsított, Stig Engstrom húsz évvel ezelőtt meghalt.

  • Lezárták Svédországban az Olof Palme-gyilkosság nyomozását

Olof Palmét 1986. február 28-án lőtték agyon Stockholm belvárosában, miután kijött egy moziból a feleségével.

Krister Petersson, a gyilkossági ügyben folytatott nyomozás vezetője elmondta, hogy Engstrom hamar a bűntény egyik lehetséges gyanúsítottjává vált, de mivel 2000-ben elhunyt, nem lehet vádat emelni ellene. Számos szemtanú egykor olyan személyleírást adott a menekülő gyilkosról, amely éppen illett Engstromra, mások viszont határozottan állították, hogy nem látták őt a helyszínen. Engstrom maga azt állította, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, még beszélt is Palme feleségével és a kiérkező rendőrökkel, sőt megpróbálta újraéleszteni az áldozatot. A történetét a hatóságok gyanúsnak ítélték meg, és egy idő után lehetséges gyanúsítottként kezdték el kezelni.

Olof Palme felesége, Lisbet Palme megsebesült a férje elleni támadás során. Az asszony vallomása alapján a gyilkosság miatt el is ítéltek egy férfit, Christer Petterssont, akit Lisbet Palme a gyilkosként azonosított a nyomozás során. Az ítéletet azonban később megsemmisítették, mert a rendőrség nem tudott semmiféle más bizonyítékot felhozni Pettersson ellen, így a Palme-ügy azóta is megoldatlan maradt.

Több mint száz ember neve merült fel lehetséges gyanúsítottként a gyilkossági ügyben, amely körül számos összeesküvés-elmélet is keringeni kezdett: felmerült külföldi hatalmak, illetve a svéd rendőrségen belüli jobboldali szimpatizánsok közrejátszása is, de az sem kizárt, hogy egy magányos lövöldöző végzett a liberális baloldali elkötelezettségű egykori kormányfővel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!