2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Lezárják a nemzeti parkokat Kalifornia déli részén a tűzvészek miatt

MTI

2020. szeptember 8., kedd 08:27

Lezárják mind a nyolc nemzeti parkot az egyesült államokbeli Kalifornia déli részén az ott pusztító tűzvészek miatt - jelentette be helyi idő szerint hétfőn az állam erdőgazdálkodásának munkatársa.

Randy Moore azt mondta, a rendelkezést naponta felülvizsgálják, ám hozzátette, hogy további tüzekre kell számítani. Leszögezte: nincs elég eszközük ahhoz, hogy minden tüzet eloltsanak.

Az elmúlt hetekben rekordmennyiségű, mintegy kétmillió hektárnyi területet pusztítottak el a tüzek. Az állam erdészeti és tűzvédelmi igazgatóságának szóvivője, Lynne Tolmachoff aggasztónak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a térségben elsősorban a szeptember-október időszak számít a legszárazabbnak, ilyenkor minden évben nő a tűzvészek száma.

A melegrekordok miatt emelkedett a lakosság energiafogyasztása is, noha a bozóttüzek sok helyen áramkimaradásokat okoznak. A szolgáltatók arra kérték az embereket, csökkentsék az áramhasználatot, valamint jelezték, tűzveszély esetén biztonsági okokból ők maguk függeszthetik fel a szolgáltatást. A legnagyobb kaliforniai áramszolgáltató bejelentette, ez akár 21 megye 158 ezer háztartását is érintheti az állam északi részében.

Az elöregedett elektromos eszközök meghibásodása szintén sok, tűzzel járó balesetet okozott.

Augusztus 15-e óta Kaliforniából 900 tüzet jelentettek, többségüket az ebben az időszakban szokásos, viharok miatti villámlások okozták. A lángokban eddig nyolc ember vesztette életét, és több mint 3300 épület semmisült meg. Az államban és környékén több mint 14 ezer tűzoltó vesz részt az oltási munkálatokban.

Gavin Newsom, az állam kormányzója vasárnap vészhelyzetet hirdetett több kaliforniai megyében.

Donald Trump amerikai elnök augusztus végén természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez.

MTI