2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Lezajlott az elnökjelölti vita: fej fej mellett Harris és Trump népszerűsége + videó

Philadelphiában tartották helyi idő szerint kedd este az első televíziós vitát a republikánus és a demokrata elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök és Kamala Harris jelenlegi alelnök között.

  • Lezajlott az elnökjelölti vita: fej fej mellett Harris és Trump népszerűsége + videó

Az esemény kulcsfontosságú volt a demokraták számára, az eredeti elnökjelöltjük, Joe Biden amerikai elnök ugyanis csúfosan leszerepelt a június végi televíziós vita során.

A vitán az izraeli háborúval kapcsolatban Harris hangsúlyozta, hogy a háborúnak véget kell vetni. Tűzszünetre van szükség, és a túszokat ki kell szabadítani. Szorgalmazta a kétállami megoldást, és hangsúlyozta, hogy a palesztinok számára is „egyenlő mértékben” biztonságot kell teremteni, Gázát pedig újjá kell építeni. Viszont mindig megadja Izraelnek a segítséget az önvédelemhez, különösen Iránnal szemben.

Trump szerint ha ő lenne az elnök, az izraeli konfliktusra nem is került volna sor, mint ahogy Oroszország ukrajnai inváziójára sem.

Rámutatott, hogy amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mondott az amerikai törvényhozásban, Harris alelnökként nem ment el az eseményre.

[Harris] gyűlöli Izraelt – hangsúlyozta.

A volt elnök elmondta, hogy reméli, hogy téved, de szerinte Izrael két év múlva már nem fog létezni. Hangsúlyozta, hogy Irán azért tudott ennyire megerősödni, mert a demokrata kormányzat eltörölte az ő elnöksége alatt hatályban lévő szankciókat. Ezért tudja Irán támogatni a Hamászt és a többi terrorszervezetet.

Megválasztása esetén viszont gyorsan véget vet majd mind az izraeli, mind az ukrajnai háborúnak – ígérte Trump.

Harris azzal védekezett, hogy egész karrierje során támogatta Izraelt, viszont szerinte Trump csodálja a diktátorokat.

Trump felidézte, hogy a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök reményét fejezte ki, hogy Harris nyeri az amerikai elnökválasztást. A republikánus jelölt szerint az orosz államfő komolyan gondolhatta, amit mondott.

A fő kérdés a vita előtt egyébként az volt, hogy Kamala Harris, aki híres – vagy inkább hírhedt – a se füle, se farka körmondatairól, mennyire lesz képes felvenni a versenyt Donald Trumppal, aki a hasonló helyzeteket nem csupán jól abszolválja, de láthatóan kifejezetten elemében érzi magát. 

Trumppal szemben Harris ugyanakkor elnökjelöltsége első bő hónapja alatt a kommunikációját előre megírt és súgógépről felolvasott beszédekre korlátozta, és csupán a negyvenedik napon adott interjút az erősen baráti médiumnak számító CNN-nek, azt is alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó társaságában. Sajtótájékoztatót egyáltalán nem tartott.

Néhány órával a vita előtt publikáltak egy közvélemény-kutatást is, amely szintén figyelmeztetés volt a demokraták számára

– írta a Fox News. 

Ebből kiderült, hogy Trump és Harris fej fej mellett haladnak. A felmérés szerint Harris 49 százalékkal, egy százalékponttal vezet Trump előtt (48 százalék) a regisztrált szavazók körében, ami azt mutatja, hogy a verseny szorosabbá vált augusztus óta, amikor Harrisnek hárompontos előnye volt Trumppal szemben.

Azok körében, akik azt mondták, hogy biztosan tervezik, hogy szavaznak, Harris három ponttal vezet Trump előtt a friss felmérés szerint, a független szavazók körében azonban Trump vezet három százalékponttal Harris előtt. 

Ez ráadásul 14 százalékpontos változást jelent augusztushoz képest, amikor Harris 11 százalékpontos előnnyel vezetett a több jelöltet, például Robert F. Kennedy Jr.-t is felvonultató mezőnyben.

Whit Ayers közvélemény-kutató a PBS Newsnak tegnap azt mondta, hogy a függetlenek támogatottságának megingása figyelmeztető jel Harris kampánya számára. 

Kevin Madden republikánus stratéga pedig a PBS Newsnak beszélt arról, hogy 

Harris kezdeti támogatottsági hulláma „hatalmas cukormáz” volt, mert ő egy új jelölt volt, akit nem Trumpnak vagy Bidennek hívnak. A legutóbbi felmérések szerint ez a fellángolás mostanra alábbhagyott.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kelet felé nyitnak a németek

Kelet felé nyitnak a németek

Olaf Scholz német kancellár kedden "Németország stratégiai céljának" nevezte a közép-ázsiai köztársaságokkal való kapcsolatok elmélyítését, miközben folytatta kazahsztáni látogatását egy regionális csúcstalálkozóra.
Magyar világok Kárpátalján

Magyar világok Kárpátalján

Megjelent az MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának 7. része. Balázs D. Attila írása most Kárpátalja magyar városairól és szorongatóan időszerű kérdéseiről szól.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!