2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Levált Moszkváról az ukrán egyház

Az utóbbi ezer év legfontosabb egyházi döntését hozták meg az ortodox egyházban. Az egyetemes szinódus arról döntött, hogy az ukrán ortodoxok leválhatnak az orosz egyházról, és saját, független egyházként működhetnek.

  • Levált Moszkváról az ukrán egyház

A 988-ban megalakult ukrán egyház a 17.század óta tartozik orosz fennhatóság alá, de az 1990-es évek óta akarnak függetlenedni. Az erről szóló döntést az oroszok azonban ellenzik, az ellentét pedig végleges szakadást okozhat az ortodox egyházban. Az egyházi ügyeket ráadásul a világi politika is jelzésként értékeli.

Csaknem 30 éve várnak az ukrán ortodoxok arra, hogy független egyházat alkothassanak. Az ortodox egyház Isztambulban, azaz történelmi nevén Konstantinápolyban tartott 3-napos egyetemes szinódusa végén az ukrán egyházkerület végül megkapta az engedélyt a függetlenedésre. A pátriárkák tanácsa emellett visszavonta több ukrán egyházi vezető ellen szóló kiközösítő határozatot is, amelyet még a 90-es évek elején rendeltek el, miután a renegátnak nyilvánított ukrán egyházkerületek élére álltak. A függetlenségről szóló határozat jelentőségét a keleti és nyugati kereszténység 1054-es nagy egyházszakadáséhoz hasonlítják. Az autokefál, azaz független ukrán egyház alakuló szinódusa után kapja meg a végleges engedélyt az elválásra.

Az egyesítő szinódus fogja megválasztani az egyház vezetőjét, a pátriárkát. Ezután, az egységes patriarchátus fog dönteni arról, hogy megadja-e a tomoszt az ukrán egyház függetlenségétől. – jelentette ki Filaret, az újra teljes jogú pátriárkaként elfogadott kijevi pátriárka, aki sokak szerint a legesélyesebb az ukrán egyház vezetésére. Az egyházi viszonyok alakulása politikai színezetet is kapott. A nyugatbarát ukrán elnök, Petro Porosenko szerint ez az Oroszországtól való világi elszakadást is jól jelképezi.

Az egyház függetlenségének kérdése meghaladja az egyház életét. Ezért egyesítették erőiket a hatóságok. A függetlenségünkről szól, a nemzetbiztonságról, az államiságunkról, és egyben a világpolitika alakulásáról. – nyilatkozta Petro Porosenko ukrán elnök. 

Ukrajnában jövőre tartanak elnökválasztást. Az orosz ortodox egyház azonban nem ért egyet az ukránok kiválásával, és válaszként az egyetemes keleti egyházból való teljes kiválással fenyeget, ami visszafordíthatatlan szakadást okozhat a világszerte több mint 300 milló hívőt számláló ortodox közösségben. A szinódus a nyilatkozatában ezért arra kérte a híveket is, hogy fogadják el a döntést, és ne szervezzenek erőszakos templomfoglalási akciókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Torockó visszavárja a magyar turistákat

Torockó visszavárja a magyar turistákat

Először szerveztek turisztikai szezonnyitót Erdély legszebb fekvésű településén, Torockón. A határtól alig három órás autóútra található falu a magyar kultúra egyik régi bástyája, épített öröksége hungarikum. Néhány éve mégis zömmel a románok látogatják.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!