2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Letette hivatali esküjét a német védelmi miniszterré kinevezett Annegret Kramp-Karrenbauer

MTI

2019. július 24., szerda 15:43

Letette hivatali esküjét a német védelmi miniszterré kinevezett Annegret Kramp-Karrenbauer a szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag szerdai rendkívüli ülésén.

A kormányzó Kereszténydemokrata Uniót (CDU) tavaly óta vezető politikus a védelmi tárca élén Ursula von der Leyen helyébe lép, akit múlt héten az Európai Bizottság új elnökévé választottak.

A hivatali eskü letétele után elmondott beszédében Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta: miniszterként növelni akarja a Bundeswehr láthatóságát az országban.

A német hadsereg jó hírét az utóbbi években több ellentmondásos ügy is megtépázta: komoly hiányosságok mutatkoztak a haderő felszereltségében és harci képességeiben, illetve szélsőjobboldali elemek jelenléte is botrányt kavart a hadsereg soraiban. Utóbbi ügyre reagálva az új német védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy emiatt lenne fontos, hogy a Bundeswehr "láthatóvá váljon a társadalom - a városok, a közösségek - központi helyén".

Annegret Kramp-Karrenbauer arra is kitért, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy növeljék a katonai kiadásokat a NATO által szorgalmazott szintre, a GDP 2 százalékára.

Kramp-Karrenbauer kinevezése a védelmi tárca élére meglepetést okozott, mert ő korábban úgy nyilatkozott, hogy nem akar Angela Merkel kancellár kabinetjében pozíciót vállalni annak érdekében, hogy a CDU vezetésére tudjon összpontosítani.

 

MTI