2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Letartóztatták Juan Guaidó kabinetfőnökét

Terrorizmus vádjával őrizetbe vette a venezuelai hírszerzés az ellenzéki vezető kabinetfőnökét. A caracasi kormány szerint egy csoportot szervezett, amely különféle merényletet tervezett. Juan Guaidó munkatársa szabadon engedését követeli. Az őt támogató amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hibának nevezte a rezsim lépését.

  • Letartóztatták Juan Guaidó kabinetfőnökét

A venezuelai ellenzéki vezető kabinetfőnökének otthona a hírszerzés akciója után. Egyenruhások kutatták át a házat, bejelentették, hogy a lakásban fegyvereket találtak. Roberto Marrerot ezután őrizetbe vették, azzal gyanúsítják, hogy egy terrorista csoport tagja.

Egy terrorista sejtet, amely több különböző támadást tervezett végrehajtani, felszámoltuk. Kolumbiai és közép-amerikai zsoldosokat szerződtettek, hogy politikai és katonai vezetők életére törjenek. A legfelsőbb bíróság tagjai ellen, és hogy szabotázsakciókat hajtsanak végre a közszolgáltatások ellen, amellyel káoszba taszítják a venezuelai társadalmat– nyilatkozta Nestor Reverol venezuelai belügyminiszter. 

Az ellenzék szerint a fegyvereket a kabinetfőnök tudtán kívül rejtették el az otthonában. A hatóságok más ellenzéki képviselőnél is házkutatást tartottak.

Mielőtt elvitték, Roberto Marrero-t megbilincselték, azt kiáltotta, 'Segio két puskát és egy gránátot rejtettek el nálam, mint tucatnyi más venezuelainál, törvényhozóknál. Tudjuk, hogy a kormánynak nem szándéka tisztázni ezeket az ügyeket, csak a képünkbe és a nemzetközi közösség képébe akarnak röhögni– mondta Sergio Vergara venezuelai ellenzéki képviselő. 

Juan Guaido az ellenzékkel szembeni leszámolásnak és politikai akciónak tartja a történteket. A parlamenti házelnök munkatársa szabadon engedését követeli.

Nagyon súlyos, ami a kabinetfőnököm elrablásával történt. A világ országai már állás foglaltak. Elnökök kérdezik, mint akar a kormány. Hogy a kérdés nem politikai? Milyen megoldást akar a rezsim?– mondta az ellenzéki vezetője, aki továbbra is azt követeli a baloldali caracasi kormánytól, nyissa meg a határokat a külföldi humanitárius segélyek előtt. Az országban élelmiszer- és gyógyszerhiány van, mindennaposak az áramszünetek.

Juan Guaido felesége szerint a rezsim lépése nem töri meg az ellenzék erkölcsi erejét. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is hibának nevezte a venezuelai ellenzéki vezető kabinetfőnöke elleni fellépést. A 14 tagú az Amerikai Államok Szervezete, az ENSZ emberi jogi hivatala és az Európai Unió is elítélte Marreo őrizetbe vételét. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa tavaly óta több mint 230 személyről tud, akiket a venezuelai biztonsági erők és kormánybarát milíciák öltek meg. Juan Guaido házelnök januárban nyilvánította magát ideglenes elnöknek. Azóta 50 ország ismerte el a vezetőként.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!