2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:25

Külföld

Letartóztatták a Muszlim Testvériség szóvivőjét

A Muszlim Testvériség pártjának szóvivőjét és egy hitszónokot is letartóztattak az egyiptomi hatóságok. Miközben Mohamed Murszi volt államfő továbbra is börtönben van, Hoszni Mubarak kikerülhet a rácsok mögül: a bíróság ma dönt a szabadlábra helyezéséről. Az Egyesült Államok egyelőre nem függesztette fel az egyiptomi támogatások folyósítását, a republikánusok azonban kemény állásfoglalást követelnek az Obama-kormányzattól az északi-afrikai ország ügyében.

Mohammed Badie-t a hadsereg által támogatott ideiglenes kormány vérengzésre való felbujtással vádolja. „Az új Egyiptomban vagyunk, ami egy szabad ország, jogkövető, jogot tiszteletben tartó állam. Ezért mi nem tiltunk senkit attól, hogy valamit csináljon” – jelentette ki az elnöki szóvivő.

Az egyiptomi biztonsági erők több mint 800, a Muszlim Testvériséget támogató embert öltek meg a múlt héten. Az iszlamista pártokból álló puccsellenes koalíció is Mohammed Morszi visszahelyezését követeli a hatalomba és elutasítja az erőszakot.

Amióta a testvériség vezetőit letartóztatták vagy elmenekültek, az ellenállás megszervezése a fiatalokra maradt. A letartóztatástól tartó, a Muszlim Testvériséghez tartozó diák szervező a nyilvánosság előtt nem volt hajlandó beszélni. Az egyik nemzetközi tévétársaság stábautójának hátsóülésén azt mondta: még mindig tud tárgyalni a testvériség vezetőivel. „Badie letartóztatása nem lesz hatással a testvériségre, mert erős szervezetünk van” – mondta. A tiltakozások azonban kisebbek. A testvériség ugyanis attól tart, hogy a biztonsági erők ismét a tömegbe lőnek. Az egyiptomi hatóságok kedd éjjel letartóztatták a testvériség szóvivőjét és egy hitszónokot is, aki közel áll az iszlamista mozgalomhoz.

Az USA vitázik Egyiptomról

Az Egyesült Államokban közben folytatódik a vita az egyiptomi álláspontról. A republikánusok szerint az Obama kormányzat nem küld egyértelmű üzeneteket az egyiptomi katonai hatalomnak. „Az Egyesült Államoknak van befolyása, de ha nem használja azt akkor nincs. Eddig az államok nagyon kétértelmű üzeneteket küldött azoknak az embereknek, akik Kairó és Egyiptom utcáin mészároltak” – közölte John McCain republikánus szenátor .

Továbbra is kérdéses az 1,2 milliárd dollárnyi katonai és 240 milliónyi gazdasági segély sorsa. Bár a Fehér Ház cáfolta a sajtóhírt, miszerint felfüggesztenék az összeg folyósítását, az amerikai törvényhozásban egyre többen követelik a pénz visszatartását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Szlovákiába érkezett kollégánk, Bende Balázs, aki a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet kapcsán elmondta, az országban nagyon megosztott a szlovák társadalom jelentős része. A többség elítéli a támadást, de sajnos vannak olyanok, akik üdvözlik ezt a súlyos tragédiát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!