2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Külföld

Letartóztatás fenyegeti Berlusconit

Az olasz baloldal ünnepli, a jobboldal gyászolja Silvio Berlusconi kizárását a római szenátusból. A volt kormányfő politikai sorsáról tegnap döntött az olasz törvényhozás. Mentelmi jogának megszűnésével letartóztatás fenyegeti.

A hangos szóváltások és bekiabálások a római szenátus ülésén. A felsőház az adócsalás miatt jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélt Silvio Berlusconi mandátumáról szavazott. A volt kormányfő pártja azt akarta elérni, hogy Berlusconira ne vonatkozzon az a törvény, amely kizárja a Parlamentből a két évnél hosszabb börtönbüntetésre ítélt politikusokat. A beadványaikat azonban nem fogadták el, így automatikusan életbe lépett a mentelmi bizottság határozata, amely érvénytelenítette Berlusconi szenátorrá választását, ezzel pedig kizárták. Az olasz baloldal győzelemként ünnepli a lépést.

„A szenátusban, még mi is, akik Berlusconi kizárására szavaztunk, megértjük, ez szomorú pillanat az ember számára. De szomorú pillanat ez Olaszország számra is, mert ennek már évekkel ezelőtt be kellett volna következnie” – mondta Maurizio Buccarella, az 5 Csillag Mozgalom szenátora.

Berlusconi pártja puccsnak tartja a döntést. „Egy államcsínynek rendszerint jóval láthatóbbak a jelei, bizonyos szintig tisztességesebb, mert tankokat lehet látni. Most kicsit nehezebb meglátni az igazságtalanságot. A legrosszabb rezsimek szokták felhasználni igazságszolgáltatást politikai célra. Berlusconival is ez történt” – vélekedett Lucio Malan, a Forza Italia szenátora.

A jobbközép politikust hívei már a szavazás előtt szimpátiatüntetésen éltették. Bár Berlusconi legalább hat évig nem indulhat a választásokon, azt ígéri folytatja a politizálást, és a szerinte jogsértő bírósági ítélet ellen is perújrafelvételt indít. Mivel a szenátusból való kizárással mentelmi jogát is elveszítette, az ellene indított többi büntetőjogi eljárás miatt letartóztatás fenyegeti. Pártja már kedden bejelentette, hogy kilép a kormánykoalícióból, de ez nem jelenti az Enrico Letta vezette kabinet végét, a képviselők bizalmi szavazással és a költségvetés elfogadásával biztosították a többséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!