2021. 09. 27. Hétfő Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Külföld

Leszerepelt az Európai Bizottság

Százezrek életébe kerülhet a kontinensen, hogy az EU nem szerzett időben elég oltóanyagot, Dobrev Klára és más baloldali politikusok mégis Brüsszelt védik a vakcináció kapcsán, és a kormányt hibáztatják, mert szerintük lassan halad az oltás. A számokból azonban kiderül, jól teszi a kabinet, hogy maga vásárol más forrásból is vakcinát, mert az uniós beszerzés nem elég, hogy időben legyőzzük a járványt - írja a Magyar Nemzet.

Miközben Európa-szerte kritizálják a politikusok az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzés lassúsága miatt, a hazai baloldal a nyilvánvaló tények ellenére is Brüsszelt mentegeti és a magyar kormányt hibáztatja.

Pedig a számokból egyértelműen kiderül, az uniós oltóanyag-beszerzés megbukott, és a tagállamok vezetői jobban teszik, ha maguk néznek vakcina után.

Baloldal: „Brüsszel jó, Orbán rossz”

Az európai egyesült államok létrejöttét áhító Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára már a múlt héten arról írt a közösségi médiafelületén, hogy Orbán Viktor világosan megüzente a szakembereknek, megtorolja a szakmai véleményeket. „Az állami szerveknél dolgozó szakemberek okkal tartanak Orbán bosszújától. Ezért bízom jobban az Európai Gyógyszerügynökség félelemtől mentes, kizárólag szakmai alapon hozott döntéseiben” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc felesége a Facebookon, azt sugallva, hogy a nem uniós segítséggel érkező vakcinák nem biztonságosak.

Az ellenzék második legerősebb pártjának politikusa, a momentumos Donáth Anna pedig tegnap az Európai Unió (EU) vakcinapolitikáját dicsérő bejegyzést tett közzé.

„Orbán Viktorral ellentétben az Európai Unió nem hitegeti a kontinens polgárait, hogy majd egyszer, valahonnan, valamilyen védőoltás fog érkezni. Az EU megszerezte és elosztja a védőoltásokat, és nem tűri, hogy bármilyen késlekedés miatt veszélybe kerüljön az európaiak élete” – hangoztatta a Momentum EP-képviselője a közösségi médiában.

Az egyre nehezebben mérhető támogatottságú szocialisták európai kiküldötte, Ujhelyi István sem akar lemaradni társaitól. Szerinte a kormány hazugságra épülő kampányt folytat az EU keretmegállapodása alapján hazánkba érkező oltóanyagok leszállításának lassúságával kapcsolatban. „A kormány folyamatosan Brüsszelre, az európai közösségre és az egységes magyar ellenzékre mutogat, ezzel hárítva azt a felelősséget, amelyet egyébként kizárólagosan neki kell viselnie” – fogalmazott a Facebookon az MSZP politikusa.

Gyenge az átoltottság az unióban

A valóság viszont egyértelműen cáfolja a baloldali politikusok állításait. Az EU tagállamainak többségében az átoltottság nem éri el a két százalékot. Egyedül a rendkívül kis lakosságú Máltán sikerült a lakosság több mint négy százalékát beoltani. Az uniós országok többsége azonban még ezt a számot sem tudja megközelíteni. Bulgáriában és Hollandiában még egyszázalékos sincs az átoltottság, de olyan nagy tagállamok, mint Németország és Franciaország sem érik el a két százalékot.

Hazánk 1,6 százalékos adata átlagosnak mondható, ugyanakkor a magyar számokból nyilvánvalóan kiderül, hogy az EU nem szerzett elég oltóanyagot. Tegnapig ugyanis mindössze 165 ezer embernek elég vakcina érkezett Magyarországra,

ami abban az esetben sem lenne elég még a lakosság két százalékának sem, ha az összes vakcinát egyből sikerülne beadni az oltási rendben soron következőknek.

Az unión kívüli államok, amelyek maguk intézik a beszerzéseket, ugyanakkor lényegesen nagyobb átoltottsági szintet tudtak elérni. Izraelben tízből négy embert már beoltottak. Az EU-ból nemrég kilépő Egyesült Királyságban is tíz százalék fölött van az átoltottság. A 330 milliós Egyesült Államokban pedig már a lakosság több mint hat százalékának beadták a vakcinát.

Nagy szükség van az orosz vakcinára

Mindennél jobban szemlélteti, hogy komoly gondok vannak az uniós oltóanyag-beszerzéssel, hogy a ZDF televízió műsorában

Helge Braun német kancelláriaminiszter nemrég elismerte, még hat-nyolc hétig is tarthat a hiány, mielőtt megfelelő vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre hazájában.

A politikus ugyan megpróbálta sikeresnek beállítani az EU beszerzési eredményeit, de abból, amit elmondott, egyértelműen kiderül: komoly baj van.

Nem véletlen, hogy Angela Merkel múlt hét csütörtökön bejelentette, Németország támogatást biztosít Oroszországnak a Szputnyik V oltóanyag európai uniós engedélyeztetéséhez. A német kancellár hangsúlyozta, kormánya kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az oroszok megszerezzék az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a vakcina uniós forgalmazására. Ezt az oltóanyagot egyébként hazánk az EU-ban elsőként engedélyezte, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egymillió ember számára elegendő adag szállításáról már szerződést is kötött a gyártóval.

Százezrek életébe kerülhet a késlekedés

Angela Merkel igyekezete nem véletlen. Amennyiben – amint arról Helge Braun beszélt – még két hónapig nem lenne mivel oltani Németországban, az az elmúlt hatvan nap adatai alapján közel negyvenezer ember halálát jelenthetné. Eddig több mint 12 ezren lettek áldozatai a koronavírus-fertőzésnek Magyarországon. Még ha figyelembe vesszük is, hogy a második hullám tetőzésén túl vagyunk, és csökken a napi halálesetek száma, az biztos, hogy több ezer magyar ember életébe kerülhet a késlekedés.

Az Európai Unió egészét nézve pedig kijelenthető, százezrek halhatnak meg Brüsszel elhibázott vakcinabeszerzése miatt, ha nem sikerül alternatív forrásokból is oltóanyagot szerezniük a tagállamok kormányainak.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Erős földrengés volt Kréta térségében

Idén már több földmozgást is jelentettek a térségből. 2021. szeptember 27.

Elemző: Egy baloldali német kormány felbátorítaná az uniós politikai zsarolást

Ursula von der Leyen is aggódhat a Merkel-éra vége miatt - mondta Kovács Attila európai uniós szekértő Európai híradó című műsorunkban. 2021. szeptember 27.

A kereszténydemokraták és a szociáldemokraták is kormányalakításra készülnek Németországban

A választás végleges eredménye a héten várható, miután a koronvírus-járvány miatt sokan levélben szavaztak. 2021. szeptember 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!