2020. december 6.,
vasárnap, Miklós napja

Leomlott egy 100 méteres viadukt Genova környékén

Hír TV

2018. augusztus 14., kedd 15:15, frissítve: kedd 21:51

Már négy túlélőt hoztak ki a mentőalakulatok a leomlott genovai híd romjai alól, de még mindig több tucat jármű roncsa van a betontömbök alatt – a hivatalos jelentések szerint már 35 halálos áldozat van, de kórházi források szerint ez a szám biztosan tovább nő még. A helyi sajtó úgy tudja, hogy a viadukt egyik tartópillérének alapja gyengült meg az elmúlt időszakban – az autópálya-kezelő el is kezdte a felújítást, de a keddi heves eső elmosta az alapot, és ezért omlott le a híd.

Több mint száz méteres szakasz hiányzik az A10-es autópálya felüljárójából, Genova külvárosa felett. A 90 méteres magasságban húzódó híd kedd fél 12-kor omlott össze. A szerencsétlenség pillanatában dugó volt a hídon, sorban álltak az autók és kamionok egymás után. Sok járművet a lezuhanó betontömbök nyomtak össze. A híd alatt ráadásul lakóházak is voltak, ezekben is több sérült volt.

A mentőalakulatok perceken belül megkezdték a mentést, és több túlélőt kihoztak a romok közül, a helyszín teljes átvizsgálása viszont még hosszú ideig tart. 200-an dolgoznak a helyszínen, a mentést a belügyminiszter irányítja, aki lesújtó tragédiának nevezte a szerencsétlenséget.

„Sajnos az áldozatok száma folyamatosan nő, és a gyors mentés mellett legfeljebb imádkozni tudunk, hogy ne legyen több áldozat. Ha ezzel megvagyunk, a következő a felelősök azonosítása, névvel, titulussal, mert ami történt, az elfogadhatatlan” – mondta Matteo Salvini, olasz belügyminiszter.

Matteo Salvini az előző kormányok megszorító intézkedéseit hibáztatja. Olaszország a kétezres évek elején még évi 14 milliárd eurót költött az úthálózat fenntartására, de a gazdasági problémákat követő megszorítások miatt 2010 óta kevesebb mint évente 4 milliárd euróból gazdálkodnak.

„Aggasztó, hogy számtalan iskola, kórház, vasúti épület, híd, autópálya fenntartására alig van pénz, mert az Európai Unió azt várja tőlünk, hogy csökkentsük az államháztartási hiányt és ne költsünk infrastrukturális fejlesztésekre” – tette hozzá belügyminiszter.

Az első hírek szerint a 60-as években épült híd egyik központi tartópillére gyengült meg, a keddi heves esőzés pedig végképp elmosta az alapját. Szemtanúk szerint villámok csaptak a híd tartópilléreibe, közvetlenül a szerencsétlenség előtt és az is kiderült, hogy az autópálya-kezelő tudott a híd szerkezeti problémáiról. Épp a napokban kezdték el a tartópillérek alapjainak a megerősítését.

Az A10-es autópálya az olasz és francia Riviérát köti össze egymással. Emmanuel Macron francia elnök azonnali segítséget ajánlott a mentésben az olasz hatóságoknak. Magyar sérültről vagy áldozatról nincs hír.

Áder János részvétet nyilvánított

Részvéttáviratot küldött Áder János Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt. A köztársasági elnök együttérzését fejezte ki olasz kollégájának és az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánt.