2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 08:00

Külföld

Lengyelország több mint félezer migránst visszatoloncolt Szlovákiába

Lengyelország augusztusban és szeptemberben több mint ötszáz migránst, többségében szíriai állampolgárokat toloncolt vissza Szlovákiába - közölte pénteken a lengyel határőrség.

  • Lengyelország több mint félezer migránst visszatoloncolt Szlovákiába

Anna Michalska, a határőrség szóvivője a lengyel hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az elmúlt két hónapban összesen 513, a szlovák-lengyel határ térségében feltartóztatott külföldit küldtek vissza Szlovákiába.

Augusztusban 89 szíriai állampolgárról, szeptemberben pedig 422 szíriai, egy iraki és egy vietnami állampolgárról volt szó.

Lengyelország a két hónap alatt összesen 758 külföldi visszafogadását kérelmezte Szlovákiánál, közülük is a szíriaiak képezik a legnagyobb, 714 fős csoportot. Rajtuk kívül a lengyel hatóságok 28 török, 9 iraki és 4 afgán állampolgár visszaküldését kezdeményezték.

Az év elejétől a lengyel határőrség közel 1700 migránst tartóztatott fel a balkáni migrációs útvonal egyik ágát képező szlovák határszakaszon.

A növekvő migrációs nyomás miatt Lengyelország kedd éjféltől ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határán. A szigorított határellenőrzés során csütörtökig 14 szíriai állampolgárt tartóztattak fel, közülük kilencen azon a kisbuszon utaztak, amely a Zwardon határátkelőhelyen próbált áttörni csütörtökre virradóan.

A legnagyobb migrációs nyomás továbbra is az Európai Unió külső határát képező lengyel-fehérorosz határszakaszon érzékelhető, ahol tavaly riasztórendszerrel felszerelt acélkerítést emeltek. A lengyel határőrség adatai szerint augusztusban csaknem 2800, szeptemberben közel 1100 határsértési kísérletet regisztráltak. Az év elejétől több mint 21 800 illegális határátlépési próbálkozás történt. A határsértők több mint 50 országból érkeztek.

Nyitókép: Reuters

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Márki-Zay Péterre hárítanák a tiltott kampányfinanszírozás ügyét az ellenzéki pártok?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!