2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023 15:30

Külföld

Lengyelország megállítja az ukrajnai fegyverszállításokat

Lengyelország leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába. Varsó ezt azzal indokolta, hogy további szállítmányok helyett mostantól arra koncentrál, hogy megvédje magát. A lépés hátterében azonban a gabonaimport körüli vita áll. Ukrajna a lengyeleket is feljelentette, amiért azok nem engedik be a gabonaszállítmányokat. Varsó válaszul közölte: nem ad több fegyvert.

  • Lengyelország megállítja az ukrajnai fegyverszállításokat

"Már nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, mert most Lengyelország felfegyverzése a cél.” – jelentette ki Mateusz Morawiecki a Polstat lengyel televízióban .

A döntés pár órával azt követően született meg, hogy Varsó bekérette az ukrán nagykövetet a gabonavitában.

A feszültség a két ország között szeptember 15-én csúcsosodott ki, amikor lejárt az az Európai Uniós korlátozás, mely betiltotta az ukrán gabona exportját öt szomszédos országba.

Az intézkedést a lengyelek mellett Magyarország és Szlovákia nemzeti hatáskörben azonnal meghosszabbította, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ közgyűlése előtt elmondott beszédében kért számon.

Ukrajna soha nem adja fel a globális élelmezésbiztonság garantálójaként betöltött szerepét. Senki sem várta tőlünk, hogy ki tudjuk szorítani az orosz flottát Fekete-tenger vizeinkről, nagyobb segítséget nyújtva ezzel a Fekete-tengeri gabonaszállításokról szóló nemzetközi kezdeményezésnek, valamint a Gabonát Ukrajnából programnak – hangsúlyozta Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán kormányfő azonban hozzátette: aggodalommal tölti el, hogy "néhányan Európában szolidaritást színlelnek a politikai színtéren", ami "a gabonaszállítást thrillerré változtatja, és ezzel valójában egy moszkvai színésznek készítik elő a színpadot.

A lengyel elnök külpolitikai tanácsadója Volodimir Zelenszkij szavait meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte. Az államtitkár kiemelte: Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket.

Megértem, hogy vannak üzleti körök, amelyek érdekeltek Ukrajnában, és a lehető leggyorsabban, a lehető legalacsonyabb áron szeretnék eladni a gabonát. A mi felelősségünk azonban az, hogy megvédjük a saját érdekeinket. Ha Ukrajna bíróságon emel panaszt ellenünk, akkor bíróság előtt fogjuk tisztázni ezt a helyzetet – mondta Andrzej Duda lengyel elnök.

Andrzej Duda leszögezte: Jó volna, ha Ukrajna észben tartaná, hogy segítséget kap tőlük, és azt is, hogy Lengyelország tranzitország is számára.

Varsó az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott a Kijevet támogató politikában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!