2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Lengyel külügyminiszter: Lengyelországnak kötelessége orosz rakétákra lőni Ukrajna felett + videó

Sajátosan értelmezi a NATO-tagságot a lengyel külügyminiszter – írja a Magyar Nemzet. Radosław Sikorski a Financial Times-nak adott interjújában úgy fogalmazott, Lengyelország és a többi Ukrajnával határos ország kötelessége, hogy lelője az orosz rakétákat még ukrán légtérben. Még akkor is, ha ezzel belekeverhetik a NATO-t az orosz-ukrán háborújába. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint azonban a washingtoni vezetéssel jó kapcsolatot fenntartó lengyel külügyminiszter gyakran tesz meggondolatlan kijelentéseket.

  • Lengyel külügyminiszter: Lengyelországnak kötelessége orosz rakétákra lőni Ukrajna felett + videó

Tűz és füst felhő borítja a Kijev feletti légteret, újabb nagyszabású légitámadást indított Oroszország Kijev és több ukrán terület ellen. A Föderáció drónokat, ballisztikus rakétákat és manőverező robotrepülőgépeket is bevetett az akciók során. Kijevi források arról számoltak be, hogy a légvédelem több rakétát és drónt megsemmisített.

Mindeközben a lengyel külügyminiszter Radoslaw Sikorski szerint Lengyelország és más, Ukrajnával határos országok kötelesek lelőni a beérkező orosz rakétákat, még azelőtt, hogy azok belépnének a légterükbe. A külügyi tárca vezetője a Financial Timesnak adott interjúban elmondta, még akkor is, ha az ukrán terület feletti rakéták lelövésével akár az egész NATO-t belevonhtják egy Oroszország elleni háborúba.

Kisebb pánikot okozott a NATO-tagállamok körében a lengyel felvetés. Az észak-atlanti szövetség ugyanis patikamérlegre teszi minden döntését, nyilatkozatát, minden Ukrajnának nyújtott támogatását, nehogy nyílt konfliktusba kerüljön Oroszországgal. Washinton még a kijevi kormányt is igyekszik cáfolni, amely a minap azt állította, amerikai fegyverekkel lőttek orosz célpontokat.

Azt mondanám, hogy jelenleg nincs változás a politikánkban. Nem bátorítjuk és nem tesszük lehetővé az Egyesült Államok által szállított fegyverek használatát Oroszországon belüli csapásokhoz. Megjegyezném, hogy az ukránok a múltban a háború kezdete óta saját maguk is visszaverték a küszöbön álló légitámadásokat, így volt ez például az elmúlt napokban is – hangsúlyozta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a washingtoni vezetéssel jó kapcsolatot fenntartó lengyel külügyminiszter esetenként olyan kijelentéseket tesz, amelyeket hivatalos fórumokon nem lenne szabad.

Sikorski külügyminiszter egyfajta héjja pozíciót tölt be a lengyel kormányon belül és ezért is megy időnként úgymond előre. Azt mondta, hogy a lengyelek hajlandóak lennének ilyen kockázatos, vagy tragikus lépést is fölvállalni. Nem véletlen az, hogy utána egy másik kormánytaggal mondatják ki azt, hogy ja, mi nem – mondta Horváth József.

Az új baloldali lengyel kormánynak nem ez az első olyan javaslata, amely nyíltan hadviselő féllé tenné a NATO-t. Ezeket eddig a szövetségnek sikerült elgáncsolni. A NATO biztonsági főtitkárhelyettese, Mircea Geoană szerint a szövetségnek mindent meg kell tennie hogy segítse Ukrajnát, és hogy elkerülje az eszkalációt. A NATO ezen irányvonala a háború kezdete óta következetes. Tagállamainak önálló kétoldalú lépéseit azonban nem korlátozza.

A témában Somkuti Bálintot, a Mathias Corvinus Collegium kutatóját kérdeztük a Híradóban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Jelenleg Németország megvédi a határait, azt csinálja, amit Magyarország 2015 óta tesz, ehhez képest az Európai Bizottság a nyáron kiszabott egy 200 millió eurós bírságot hazánkra, amelynek második felszólítása kedden fog lejárni. A témában vendégünk volt Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!