2024. 10. 03. Csütörtök Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Külföld

Lemondtak utolsó afrikai gyarmatukról a britek

Mauritiusnak adja át az indiai-óceáni Chagos-szigetcsoport feletti szuverenitást a brit kormány.

  • Lemondtak utolsó afrikai gyarmatukról a britek

A londoni külügyminisztérium által csütörtökön bejelentett történelmi jelentőségű politikai megállapodással több évtizedes jogi és diplomáciai vita zárul le.

A tárca külön közleményben hangsúlyozza, hogy a szigetcsoport legnagyobb szigetén, Diego Garcián működő, stratégiai fontosságú brit-amerikai haditengerészeti és légitámaszpont működése az egyezmény alapján továbbra is biztosított.

Sir Keir Starmer brit és Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök közös közleménye szerint mindkét ország elkötelezte magát a támaszpont hosszú távú és biztonságos működése mellett, mivel a katonai létesítmény létfontosságú szerepet tölt be a regionális és a globális biztonsági rendszer fenntartásában.

Az Egyesült Államokkal csaknem hat évtizede kötött, titkosított szerződésben London vállalta, hogy a Chagos-szigetek kétezer lakóját elszállítja a szigetcsoportról, közvetlen irányítása alá veszi a szigeteket Indiai-óceáni Brit Területek néven, és nem engedélyezi a jórészt Mauritiusra áttelepített egykori lakosok visszatérését.

Az otthonuk elhagyására kényszerített chagosiak és leszármazottaik az elmúlt évtizedekben több bíróság pert is megnyertek a brit kormány ellen, London azonban csak most jutott egyezségre arról, hogy lemond a szigetcsoport feletti fennhatóságról.

A megállapodást lehetővé tévő egyik legfőbb tényező az volt, hogy a Diego Garcián működő támaszpont jövőbeni fennmaradásáról is sikerült egyezségre jutni.

Diego Garcia a hidegháború idején, illetve az öbölháborúk alatt is alapvető szerepet töltött be, és amerikai B-52-es hadászati bombázók is állomásoztak itt.

A londoni külügyminisztérium csütörtöki ismertetésében úgy fogalmaz, hogy a kétévi tárgyalássorozat eredményeként megszületett megállapodás alapján Mauritius szuverenitása a Chagos-szigetek egészére, köztük Diego Garciára is kiterjed, de az egyezmény Nagy-Britanniának is felhatalmazást ad "99 évnyi kezdeti időszakra" a Diego Garcián működő támaszpont feletti szuverén jogok gyakorlására.

A megállapodás szerint Mauritius akadálytalanul végrehajthatja azt a programot, amelynek célja a chagosiak visszatelepítése a Chagos-szigetekre, de ez nem vonatkozik Diego Garciára.

A brit külügyi tájékoztatás hangsúlyozza, hogy politikai megállapodás jött létre, amelyet formális államközi szerződéssel kell majd véglegesíteni.

A minisztérium szerint a politikai megállapodást az Egyesült Államok és India is maradéktalanul támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lengyel képviselőkkel gyarapodott a Patrióták Európáért EP-frakció

Lengyel képviselőkkel gyarapodott a Patrióták Európáért EP-frakció

Két lengyel politikus, Anna Bryłka és Tomasz Buczek csatlakozott a Patrióták Európáért nevű európai parlamenti frakcióhoz. "A frakciót így már 13 országból, 14 párt és 86 képviselő alkotja" – írta meg a Facebookon Gál Kinga a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke.
A balliberális brüsszeli elit ismét Kínát büntetné + videó

A balliberális brüsszeli elit ismét Kínát büntetné + videó

"A brüsszeli bürokratáknak ez a javaslata az egész európai gazdaság szempontjából rendkívül kockázatos és rendkívül veszélyes. Ráadásul a célba vett ország minden hasonló esetben válaszintézkedésekkel él." Többek között így fogalmazott Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszter.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!