2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Külföld

Lemondtak a MOGYE magyar oktatói

Lemondtak tisztségeikről a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói. A magyar főtanszékek megalapításának akadályozása ellen tiltakoznak ezzel, miután az újabb tárgyalások is kudarcba fulladtak.

Hiába tárgyaltak újra a magyar oktatók Marosvásárhelyen az egyetem vezetőségével, illetve a felsőoktatási miniszterrel, az egyetem román többségű szenátusa újból elutasította a magyar főtanszékek alapításáról szóló kérelmet. A megbeszélés után az oktatók tiltakozásul lemondtak az egyetem vezető testületeiben betöltött tisztségeikről. Szerintük nincs reális esély arra, hogy az intézmény eleget tegyen a három évvel ezelőtt módosított oktatási törvény előírásainak.

„Nem a mi térfelünkön van a labda. Ha egyszer a törvényt nem sikerül semmi módon betartatni az egyetem kétharmados román többségű szenátusával, akkor innen tovább ezzel nem tudunk mit csinálni” – véli Szilágyi Tibor. A volt rektorhelyettes hozzátette, csak a vezető tisztségekről mondanak le, az órákat megtartják, nem bojkottálják az oktatást.

A tárgyalásokon részt vevő felsőoktatási miniszter azt mondta, az egyetemi autonómia miatt nem avatkozhatnak be, csupán közvetítői szerepet vállalt. „Hibás lépésnek tartom a magyar oktatók döntését. A felsőoktatásban különösen fontos, hogy a felmerülő nézetkülönbségeket a diákok és a kollégák érdekében tárgyalással orvosoljuk” – mondta Mihnea Costoiu román felsőoktatási miniszter.

A MOGYE magyar oktatói tiltakozásukkal azt szeretnék elérni, hogy a magyar diákok minden tantárgyat és a gyakorlati feladatokat is anyanyelvükön végezhessék. Erre ugyanis jelenleg csak részben van lehetőségük, ráadásul sok esetben a magyarul leadott tananyagot a gyakorlatokon román nyelven kérik számon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brit földre érkeztek ukrán katonák

Brit földre érkeztek ukrán katonák

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a londoni védelmi minisztérium.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!