2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Lemondott a legnagyobb észak-írországi unionista párt vezetője szexuális bűncselekmény vádja miatt

Lemondott pénteken a legnagyobb észak-írországi koronahű protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői posztjáról Sir Jeffrey Donaldson, miután szexuális bűncselekmény elkövetésének gyanújával az észak-írországi rendőrség (PSNI) őrizetbe vette és vádat emelt ellene.

  • Lemondott a legnagyobb észak-írországi unionista párt vezetője szexuális bűncselekmény vádja miatt

A PSNI pénteki közleményében név említése nélkül az áll, hogy "egy 61 éves férfi" ellen emeltek vádat egy "nem mostanában" elkövetett szexuális bűncselekmény miatt.

A DUP - az észak-írországi felekezetközi kormány második legnagyobb pártja - ugyanakkor a rendőrségi közlemény után kiadott tájékoztatásában bejelentette, hogy az ügyben Donaldson az egyik vádlott.

A közlemény szerint Sir Jeffrey értesítette a DUP elnökségét arról, hogy azonnali hatállyal távozik pártvezetői tisztségéből. Párttagságát a vizsgálat idejére felfüggesztették.

Az észak-írországi rendőrség ismertetése szerint Donaldson az ügy egy másik vádlottjával együtt április 24-én jelenik meg Newry város magisztrátusi bírósága előtt.

Sir Jeffrey Donaldson 2021 óta állt a Demokratikus Unionista Párt élén, de már 1997-ben - akkor még egy másik protestáns koronahű szerveződés, az Ulsteri Unionista Párt (UUP) színeiben - parlamenti képviselővé választották.

A DUP Donaldson vezetése alatt két évig bojkottálta a britellenes katolikus és az unionista protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat működését. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát.

A záradék harmonizált viszonyrendszert tartott fenn Észak-Írország és az Európai Unió között, annak érdekében, hogy ne kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán, az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárán.

A klauzulát azonban a DUP elvetette, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos státusát az Egyesült Királyságon belül.

Hosszas és többoldalú tárgyalássorozat után a DUP végül januárban egyezett bele a belfasti kormány működésének felújításába.

Az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás által elindított megbékélési folyamat eredményeként a DUP és a radikális britellenes katolikus mozgalom fő pártja, a Sinn Féin jelenleg együtt kormányozza Észak-Írországot, olyan felekezetközi egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedekben teljesen elképzelhetetlen lett volna.

A belfasti kormány élén - Észak-Írország 103 éves történetében először - katolikus miniszterelnök áll Michelle O'Neill, a Sinn Féin alelnöke személyében.

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!