2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Lelassíthatja a nyitást a növekvő fertőzési ráta Izraelben

A tervezettnél lassabban, és további korlátozással nyithatják meg a vendéglőket és kávéházakat Izraelben, ha az országban tovább nő a koronavírus-járvány terjedését jelző fertőzési ráta - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a yent vasárnap.

  • Lelassíthatja a nyitást a növekvő fertőzési ráta Izraelben

Az egészségügyi minisztérium számítása szerint az R reprodukciós ráta jelenleg 0,99 -en áll Izraelben, ami azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 99-nek adja át a koronavírust. Ez a mutató hetekig folyamatosan csökkent, azonban egy héttel ezelőtt, 0,8-nál irányt váltott, és ismét nőni kezdett.

Az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbséghez késve, csak az utóbbi hetekben jutott el a koronavírus gyorsabban terjedő brit változata, náluk ez a mérőszám 1,12 , ami a járvány terjedését jelzi körükben.

Az eredeti tervek szerint egy hét múlva, március 7-től, a nyitás harmadik fázisában újra iskolába indulhat a lassan egy éve szinte kizárólag otthonról, távoktatásban tanuló 12-16 éves korosztály.

Emellett kinyithatnának a vendéglők, a kávéházak és a rendezvénytermek is a "zöld" igazolással rendelkezők számára, vagyis olyanoknak, akik már egy héttel a második oltásuk után vannak, vagy felgyógyultak a koronavírus fertőzésből, vagy két napon belül negatívnak bizonyult tesztet végeztek.

"Szeretnénk, ha ez a nyitás megtörténhetne. Ha a fertőzési ráta a maival azonos marad, akkor határeset, de lehetséges lesz" - nyilatkozta a lapnak Nachman As, a koronavírus-ügyekkel foglalkozó biztos.

"De ha tovább növekszik, akkor jól meg kell gondolnunk, megtesszük-e" - tette hozzá, noha azt is kifejtette, hogy a döntést a súlyos betegek egyelőre folyamatosan csökkenő száma pozitív irányban befolyásolhatja.

"Először is megnyitjuk az oktatást, hacsak nem látunk valami nagyon aggasztót. Minden más kevésbé fontos. Az éttermeknél talán olyan megoldások is születhetnek, hogy csak a kerthelyiségekben vagy a szabadban lehet majd leülni" - vélekedett.

A szombati ünnepnapon 12 867 embert oltottak be először és 15 123-at másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 687 114-en (az ország lakosságának 50,4 százaléka) kapták meg az első és 3 320 355-en a második dózis vakcinát is.

Szombaton helyi mércével mérve igen kevés, mindössze 24 291 tesztből 1429 vírushordozót azonosítottak, ami 6 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 40 108 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, és 776 súlyos beteget ápolnak a Covid vírus okozta szövödményekkel a kórházakban. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 5738-an haltak meg Izraelben.

 

Izraelben politikai elfogultsággal vádolják a ki- és belépést engedélyező bizottságot

Izraelben a jobboldalnak kedvező politikai elfogultsággal, átláthatatlan működéssel és protekciós döntéshozatallal vádolják a lezárt légtér melletti rendkívüli ki- és belépésről döntő bizottságot, amely elsősorban a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt támogató pártokra szavazó ultraortodoxok utazását teszi lehetővé - jelentette a helyi média vasárnap.

A politikai botrányt a péntek este, a 12-es kereskedelmi TV-csatornán bemutatott oknyomozó riport indította el, amely szerint az izraeli állampolgárok rendkívüli ki- és belépési engedélyéről döntő bizottság elsősorban az ultraortodoxok utazását teszi lehetővé, akik a március 23-án esedékes parlamenti választásokon jobboldali, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt támogató pártokra szavaznak.

A Háárec című újság szerzője, Uri Miszgav naponta kilátogatott a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre, ahol az öltözékek alapján végzett számításai szerint a zárlat ellenére repülni készülő vagy Izraelbe érkező utasok kétharmada vagy nyolcvan százaléka volt ultraortodox, akik szinte kizárólag a Netanjahut támogató pártokra adják voksukat.

Január 26. óta, vagyis Izrael légterének lezárása óta az izraeli állampolgárok is csak kivételes engedéllyel indulhatnak külföldre vagy landolhatnak a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

Ezeket az engedélyeket egy, a belügyminisztérium, a külügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium által közösen erre a célra felállított, "kivételezési bizottságtól" kell kérni.

Ezt a bizottságot Silo Adler vezeti, akit egyedüli jelöltként néhány hónappal ezelőtt választottak a közlekedési minisztérium főigazgató-helyettesévé. Korábban a ciszjordániai telepesek tanácsának elnöke, illetve 2019-ben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök stratégiai tanácsadója volt.

A grémiumnak az ynet hírportál szerint 45 tagja van, akik naponta háromszor internetes üléseken döntenek a naponta beadott mintegy 3000 kérvény sorsáról. Általában közeli rokon súlyos betegsége vagy halála, vagy más családi okok szerepelnek a kérvényekben. Az engedély birtokában a zárlat ellenére naponta mintegy kétezren landolhatnak Izraelben.

A TV riportja szerint az ultraortodox utasok egy része hamis negatív teszteket szerez a belépéshez, s az egyik interjúalany 15 dolláréért vásárolt felgyógyulásáról szóló hamist igazolást New Yorkban.

A megszólítottak elmondták, hogy az ultraortodox pártok parlamenti képviselőinek tanácsadói intézték kérvényük elbírálását, miközben nem vallásos emberek azt mesélték, hogy a bizottság nyomós indokaik ellenére elutasította őket.

Beni Ganz védelmi és igazságügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy nem engedélyezi a Ben Gurion repülőtér folyamatos bezárását, csak ha az igazságügyi minisztérium tisztviselője részt vehet a kivételezési testület tanácskozásain, és ha nyilvánosságra hozzák a kérelmek jóváhagyásának vagy elutasításának kritériumait. Annak megtervezését is követeli, hogy az országba juthasson minden, a március végi szavazáson részt venni kívánó állampolgár.

"Izraeliek tízezrei külföldön ragadtak, és csakis Benjamin Netanjahu, Jákov Licman és Itamar Ben Gvir (ultraortodox és szélsőségesen jobboldali pártok vezetői) potenciális szavazói léphetnek be Izraelbe" - nyilatkozta az eset nyomán a parlamenti ellenzéket vezető Jaír Lapid.

"Ez nem egy kivételekről, hanem szavazatokról döntő bizottság. Fellebbezünk a legfelsőbb bírósághoz, a legfőbb ügyészhez fordulunk, leállítjuk ezt az országos botrányt" - tette hozzá.

A miniszterelnökhöz közeli Izrael Ma című újság szombaton azt közölte, hogy több kormányzati tisztviselő szerint egyáltalán nem volt pontos a TV-riport, az abban állítottnál csekélyebb arányban érkeztek ultraortodoxok az országba.

Az izraeli hatóságok szerint több mint 600 000 szavazásra jogosult izraeli tartózkodik az országon kívül, és jelenleg nem világos, hogy a Ben Gurion repülőtér lezárása nyomán képesek lesznek-e élni jogaikkal a szavazó urnáknál.

Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk nevű jobboldali, ellenzéki párt vezetője azt írta Twitter-fiókjában, hogy 170 ezren szeretnének visszatérni az országba, de kérésüket a kivételezési bizottság elutasítja.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!