Könnyen lehet, hogy lejárt szavatosságú hússal készült hamburgereket ettek a kínai McDonald’sokban. Az amerikai lánc egyik helyi beszállítójáról ugyanis kiderült, hogy egységeikben a friss húst esetenként lejárt szavatosságú áruval keverték össze, a húsárut pedig olykor a padlóról szedték fel.
A beszállító a McDonald’s mellett a KFC-t és Starbuckst is ellátta áruval. Az üzemet azóta bezárták a hatóságok, a gyorsétteremláncok pedig bocsánatot kértek a vevőktől. Egyúttal megígérték, hogy többet nem rendelnek ettől a beszállítótól.
Elemzők szerint a botrány nem okoz majd jelentős kiesést a gyorséttermeknek. „A helyi menedzsment már tanult a korábbi botrányból, ezért azonnali és erőteljes intézkedéseket tesz majd annak érdekében, hogy keretek között tartsa a történtek negatív médiavisszhangját. Emellett be fogják tömni a minőségbiztosítási rendszeren lévő lyukakat” – mondta egy elemző.
Kínában nem ez az első komoly élelmiszer-biztonsági botrány, amiben nemzetközi gyorsétteremláncok szerepelnek. 2012-ben a KFC és McDonald’s beszállítói például komoly mennyiségű antibiotikummal pumpálták fel a csirkéket, az egyik Wal-Mart-beszállító pedig rókahúst kevert a szamárhúsként eladott termékbe.