2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Lehallgatás: Törökország válaszokat vár Berlintől

Bekérette Németország nagykövetét a török külügyminisztérium az újabb lehallgatási botrány miatt. Ezúttal a német hírszerzésről derült ki, hogy vezető török és amerikai politikusok után is kémkedett – a Der Spiegel szerint. Berlin azt állítja: az amerikai külügyminiszterek telefonbeszélgetéseit véletlenül gyűjtötték be.

Egy újságcikk miatt kérette be Németország nagykövetét a török külügyminisztérium. A Der Spiegel a hétvégén számolt be arról, hogy a német hírszerzés 2009 óta kémkedik Törökország után. Ankara magyarázatot vár Berlintől. „Ez elfogadhatatlan. Minden szükséges jogi lépést megteszünk. A török külügyminisztérium dolgozik az ügyön. Ami a német kémkedést és a nemzetközi lehallgatást illeti, Törökország jogállam, és mind nemzeti, mind nemzetközi szinten a törvények szabta keretek közt fogunk reagálni” – jelentette ki a török energiaügyi miniszter.

Angela Merkel egyelőre nem cáfolta a kémkedésről szóló lapértesüléseket. „Nem hozom nyilvánosságra a német hírszerzés munkájának részleteit. A szükséges dolgokat megvitatja majd az illetékes parlamenti bizottság” – mondta a német kancellár. Amikor korábban kiderült, hogy az amerikai hírszerzés az ő telefonját is lehallgatta, Merkel azt mondta: „barátok nem kémkednek egymás után.” Az újságírók most ezzel a kijelentésével is szembesítették a kancellárt, emlékeztetve, hogy a NATO-tag Törökország is Berlin közeli szövetségesének számít. „Ami a korábbi kijelentéseimet illeti, azok az Egyesült Államokra vonatkoztak. Eltér a véleményünk a biztonság és a személyes információ ellenőrzésének kapcsolatáról. Szerintem ez a nézetkülönbség továbbra is fennáll majd” – tette hozzá Angela Merkel.


A lap úgy tudja: a törökökön kívül a németek legalább egyszer lehallgatták John Kerry amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetését is. Az már korábban kiderült, hogy Kerry elődjével, Hillary Clintonnal is hasonlóan jártak el. A német kormány cáfolja, hogy rendszeresen és célzottan megfigyelné az amerikai kormány tagjait. Berlin szerint a két telefonbeszélgetést véletlenül gyűjtötték be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!