2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Légicsapás végzett Szíriában a terrorszervezet volt iraki vezetőjével

A nemzetközi terrorellenes koalíció légicsapással megölte az Iszlám Állam egyik parancsnokát a szíriai Deir-ez-Zór térségében - áll az iraki terrorelhárító egység keddi közleményében, amelyben hozzátették, hogy a terrorista volt a terrorszervezet által korábban meghódított iraki területek "kormányzója".

  • Légicsapás végzett Szíriában a terrorszervezet volt iraki vezetőjével

A közlemény szerint Mutaz Nomán Abdul-Náif Nedzsm al-Dzsabúri volt a felelős továbbá több, Irakon kívül végrehajtott terrorakció kidolgozásért is.

Jahja Raszúl tábornok, az iraki hadsereg egyik szóvivője az INA iraki hírügynökségnek azt mondta, hogy a hádzsi Tejszír néven is ismert al-Dzsabúrinak több személyazonossági irata volt.

Raszúl nem közölte, mikor hajtották végre az akciót az Irakkal szomszédos szíriai tartományban, és egyelőre a nemzetközi koalíció sem reagált az iraki bejelentésre.

A közlemény szerint a koalíció az iraki hírszerzés értesülései nyomán indított a térségben támadást.

A hét végén az iraki biztonsági erők több terrorelhárító akciót hajtottak végre a szíriai határ mentén, és letartóztatták egyebek közt Abdul-Nasszer Kardast, akit az Iszlám Állam meggyilkolt vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadi lehetséges utódjának tartottak. Ezzel kapcsolatban kurd csapatok azt közölték a sajtóval, hogy Kardast ők fogták el néhány hónappal ezelőtt, és a múlt héten adták át az iraki hatóságoknak.

Az elmúlt hónapokban az iraki hadsereg több akciót is végrehajtott a szíriai határnál, illetve az ország északi és középső részén az Iszlám Állam megmaradt csoportjai ellen. Ezeken a területeken a washingtoni Center for Global Policy agytröszt szerint mintegy 4000 terrorista és körülbelül 8000 alvósejt lehet.

Irakból 2017 végén sikerült kiszorítani a korábban hatalmas területeket ellenőrzése alá vonó Iszlám Állam fegyvereseit, de a terrorszervezet továbbra is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre Irakban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!