2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Lefelé módosították az árakat bankok a bankadó ellenére

Korlátlan ingyenes pénzfelvétel, ingyenes átutalás, számlavezetési díj nélkül – a nyugat-európai államok a bankadó ellenére ezeket a szolgáltatásokat kínálják ügyfeleiknek. Belgiumban a magyarnál kétszer magasabb banki adó nem áremelést, hanem az árak csökkentését eredményezte, a bankok ugyanis a versenyhelyzetben lefelé módosították áraikat.

Míg Magyarországon törvénybe kell iktatni az ingyenes készpénzfelvételt, Nyugat-Európában ez természetesnek számít. Belgiumban például szinte mindegyik bank kínál olyan számlacsomagot, amelynek tulajdonosának semmiféle banki tranzakcióért nem kell fizetni és nincs számlavezetési díj sem.

– A készpénzfelvétel során egyetlen kikötése van a banknak, legalább 20 eurót kellett felvennem, ennyit is vettem fel, ez valamivel több, mint hatezer forint. Ezt a műveletet tetszőleges számban, tetszőleges mennyiségben meg lehet ismételni ennél a banknál, és egyetlen cent költséget sem számít fel a bank – mondta a Hír TV brüsszeli tudósítója.

Pedig bankadó van Belgiumban is. Méghozzá több mint duplája a magyarországinak. A belga kormány 2008-ban vezette be a bankadót az igazságosabb teherviselés érdekében, azóta minden évben emeltek a mértékén, jelenleg évi egymilliárd eurót, több mint háromszázmilliárd forintot fizetnek a költségvetésbe a belga pénzintézetek. Az egyik pénzügyi szövetség szóvivője szerint ez arra sarkallta a bankokat, hogy többet törődjenek az ügyfeleikkel.

– Úgy gondolom, hogy Belgium élen jár Európában a banki átalakítások terén. Több mint 30 százalékkal kurtítottuk meg az egyenlegeket és a tőkeáttétel is alacsonyabb lett. De a legfontosabb talán, hogy az ügyfelek központi fontosságúvá váltak és a bankok visszatértek a legfontosabb feladatukhoz, a gazdaság, a háztartások és a vállalkozások finanszírozásához –  mondta Thomas van Rompuy.


Hasonló kép tárul elénk más országok gyakorlatát vizsgálva. A franciák például külföldön is vehetnek fel ingyen pénzt, a német bankok egy része pedig szövetséget alkotott, és egymás ügyfelei számára biztosították az ingyenes pénzfelvételt.

Az ingyenes belgiumi készpénzfelvétel és a kereskedelmi bankok közötti versennyel foglalkozik a Hír TV Európai Híradó című műsora is  ma 17.30-tól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!