2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Leálltak a kormányhivatalok tegnap éjjel

Hír TV

2018. december 22., szombat 10:18, frissítve: szombat 15:44

Tegnap éjféltől leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének működése, miután a kongresszus az utolsó pillanatban sem tudott megegyezni a kormányzati költségvetésről. Donald Trump belevetette a mexikói biztonsági fal felépítésének költségeit is a büdzsébe, az ellenzék azonban emiatt nem szavazza meg a költségvetést.

Péntek este még volt egy halvány remény, hogy elkerülhető az amerikai kormányzati leállás. De végül a papírforma érvényesült: az ellenzék nem engedett, nem akar biztonsági falat a mexikói határra, és addig nem szavazza meg a költségvetést, míg a kerítés finanszírozásáról szóló passzus benne van a szövegben. A patthelyzet éjféli beállta előtt az amerikai elnök videoüzenetben a demokratákra hárította a felelősséget.

Hatályba lép nemsokára a részleges kormányzati leállás. Nem tudunk mit tenni, a költségvetés elfogadásához a demokraták szavazataira is szükség van – mondta Donald Trump.

A novemberi félidős választások eredményeként január elejétől a képviselőházban ellenzéki többség lesz, ezért szorít az idő: az elnök ott gyorsan átvitte a fal finanszírozását, 5,7 milliárd dollárt szavazott meg az alsóház a kormányzat számára e célra, de a 100 fős szenátusban nincs meg a szükséges 60 szavazatuk, ott akadt meg a törvényhozás.

Mi előre szóltunk az elnök úrnak, hogy a szenátusban nem lesz meg a szükséges többsége. Mi három módosító javaslatot is benyújtottunk, hogy a költségvetés átmenjen. Várjuk az egyeztetéseket– nyilatkozta Chuck Schumer a demokraták szenátusi vezetője. Donald Trump számára azonban a mexikói biztonségi fal felépítése elsődleges politikai cél, hiszen egyik fő választási ígérete volt.

Az éjféli határidő elmúltával mától átmenetileg nem kap finanszírozást az állami hivatalok mintegy negyede, így a közlekedési, a mezőgazdasági vagy az igazságügy-minisztérium egyes osztályai, illetve a nemzeti parkok, erdőgazdaságok bezárnak. A dolgozókat ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra küldik. A szigor több százezer állami alkalmazottat érint. Idén ez már a harmadik alkalom, hogy a kormányzat részleges finanszírozási válságba kerül.