2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Leállt az Európai Unió legnagyobb gázkitermelő telephelye

A hollandiai Groningen gázmező kiesésével az európai gázellátás újabb problémával néz szembe. A 20. Valdaj Klub ülésén pedig elhangzott: továbbra is számol Oroszország a szénhidrogének exportjával, mert úgy látja lelassult Európában a zöld forradalom. Abban bíznak, hogy az erős, hagyományos erőforrások pozíciója fog megerősödni.

  • Leállt az Európai Unió legnagyobb gázkitermelő telephelye

Október 1-én leállt az Unió legnagyobb saját gázkitermelő telephelye Hollandiában. Groningen volt az északnyugat-európai gázpiac alappillére. A mező gáztermelése korábban elérte a 88 milliárd köbméteres rekordot.

A fúrásokat követő földrengések következtében azonban a holland kormány először termelési korlátokat fogadott el, majd 2018 márciusában döntött a mező mielőbbi, legkésőbb 2030-ig történő kivonásáról.

A groningeni gázmező kiesésével az európai gázellátás újabb problémával néz szembe.

Az EU energiaügyi illetékese arról beszélt a Financial Timesnak, hogy Európának az elkövetkező évtizedekben az Egyesült Államok fosszilis tüzelőanyagaira kell támaszkodnia. A nyilatkozat az egyik legerősebb brüsszeli jelzés arra vonatkozóan, hogy az uniós államok jóval az évtized vége után fogyasztani fogják az amerikai LNG-t, annak ellenére, hogy a cseppfolyósított földgáz jóval drágább és környezetszennyezőbb, mint a vezetékes földgáz.

Az olasz energetikai miniszter pedig kijelentette:

Giorgia Meloni kormányának az a terve, hogy afrikai földgázt szállít Európába, amelyből Róma el tudja látni Ausztriát, Magyarországot és Bajorországot is az Adriatic Line-on keresztül. A vezeték építését 2027-re tervezi befejezni az üzemeltetője, a Snam.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint azonban azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az amerikaik mindenképpen a saját LNG gázuk mellett fognak kampányolni.

"Amivel mindenképpen számolni kell az, hogy melyik országnak milyen a tárolókapacitása. Na most mi szerencsés helyzetben vagyunk, ez ismert dolog, de nem mindenki tud ennyi kapacitást felhalmozni" - hangsúlyozta Kis-Benedek József.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!