2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Lázadók ostromolták meg a repülőteret

Tálib lázadók ostromolták meg a kabuli nemzetközi repülőteret hétfő hajnalban. Az afgán biztonsági erők az összes támadót megölték, civil sérülés nem történt. A kereskedelmi és katonai forgalmat egyaránt kiszolgáló légikikötő erősen védett, ezért eddig csak ritkán került az iszlám szélsőségesek célkeresztjébe.

Egy talibán lázadó fekszik holtan a kabuli nemzetközi repülőtér közelében – a férfi egyike volt annak a hét támadónak, akik hétfő hajnalban váratlanul megtámadták az afgán főváros légikikötőjének katonai részét. A magukat rendőrnek álcázó vallási fanatikusok a reptér közelében lévő félig kész épületbe fészkelték be magukat, majd tűzharcba keveredtek az afgán biztonsági erőkkel. A négy órán tartó lövöldözés során a rendőrök a hét támadó közül ötöt megöltek, két lázadó pedig felrobbantotta magát.


A tálibok egy robbanóanyagokkal megrakott teherautót is megpróbáltak felrobbantani a reptérnél, a biztonsági erők azonban időben megsemmisítették a gépkocsit. A támadás hírére a reptérre vezető utakat lezárták, a beérkező járatokat pedig más légikikötőbe irányították át.

A civil és katonai légi forgalmat is kiszolgáló repülőtér a NATO-erők egyik bázisaként is szolgál, erősen védett, ezért eddig csak ritkán vezettek ellene komolyabb akciót a tálibok. A vallási szélsőségesek magukra vállalták az ostromot, amelyre az úgynevezett „tavaszi offenzíva” keretében került sor. Elemzők szerint kétséges, képesek lesznek-e az afgán erők 2014 után is visszaverni a tálib rohamokat – ekkorra ugyanis a nemzetközi harcoló alakulatok nagy része valószínűleg elhagyja az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!