2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Külföld

Lázadó milicisták támadtak egy betegeket kezelő központra Kelet-Kongóban

Lázadó milicisták támadtak egy ebolás betegeket kezelő központra, és meggyilkoltak három egészségügyi dolgozót Kelet-Kongóban, aminek következtében újra erőre kaphat a járvány a polgárháborús övezetben - írta közösségi oldalán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Egy helyi tisztviselő elmondta, hogy a Mai-Mai nevű lázadó milícia fegyveresei rohanták le a WHO bázisát Biakato településén. Meghalt egy civil is, míg a kongói fegyveres erők megölték az egyik támadót, két másikat pedig őrizetbe vettek.

Az esetet megelőzően a WHO figyelmeztetést adott ki, hogy embereik hagyják el a bázist, különben a legrosszabbra, súlyos erőszakos cselekményekre számíthatnak.

Nem ez volt az első ilyen támadás azok ellen az egészségügyi dolgozók ellen, akik az országban tomboló ebolajárványnak igyekeznek gátat szabni. A térségben számos fegyveres szervezet tevékenykedik, amely egy része úgy véli, hogy az ebola elleni küzdelem csupán a hatalom "politikai huncutsága".

A tavaly kitört ebolajárványnak eddig már több mint 2100 halálos áldozata van. A kór főképpen a háborús konfliktus sújtotta térségekben szedi áldozatait, ahol mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért.

Ilyen körülmények között az egészségügyi dolgozók nem jutnak el a lakossághoz, hogy kezeljék őket.

Az utóbbi hónapokban valamelyest csökkent a megbetegedések száma. Korábban akkor volt több járványos eset, amikor támadás érte az egészségügyi központokat és az ott dolgozókat, továbbá elmaradtak a védőoltások.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Francia-brit feszültség a migránsválság miatt

Franciaország nem hagyja magát zsarolni a britektől – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter Calais-ban. 2021. november 29.

Nagy-Britannia összehívta a G7-ek egészségügyi minisztereit

Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban. 2021. november 29.

Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke: Az omicron nem okoz súlyos covid-betegséget

Az omicron már több európai országban is megjelent. 2021. november 28.

Legfrisebb híreink

Édesanyja halálát hazudta a csaló

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!