2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Lavina: Németország már több ezer illegális migránst küldött át Lengyelországba az év veleje óta

Megindulhatnak a migránsok Németországból Lengyelországba – írta meg a Mandiner. A lap többek között arról számolt be, hogy máris több ezren érkeznek, Tuskék pedig "magyarázzák a bizonyítványt".

  • Lavina: Németország már több ezer illegális migránst küldött át Lengyelországba az év veleje óta

Két friss hír nyomán dagad a migránsbotrány Lengyelországban. Egyrészt a német rendőrség múlt pénteken nemes egyszerűséggel visszaszállított, majd otthagyott egy afgán családot a német-lengyel határ lengyel oldalán Osinów Dolnynál. Másrészt – mint az a legfrissebb Sieci hetilap címlapsztorijából kiderül – kiszivárgott a Podlasiei vajdaság hivatalának levele a vajdaság minden önkormányzatához, melyben arra kérték őket, hogy azonosítsák a külföldiek tömeges elhelyezésére alkalmas objektumokat a területükön.

A lengyel határőrség előbbi esetről azt közölte, hogy az „az együttműködés alapelveit megsértve” történt meg, Németország egyoldalú döntése volt. A család Lengyelországban nyert menedékjogot, majd onnan papírok nélkül szöktek át Németországba, s ezért a németeknek joguk volt visszatoloncolni őket keleti szomszédjukhoz – csak éppen nem szó nélkül, önállóan cselekedve. A német hatóságok azzal védekeztek, hogy megpróbálták ők szabályosan visszavezetni a családot Németországba, de lengyel oldalról órákig nem kaptak választ. Donald Tusk szerint az esemény „elfogadhatatlan incidens” volt, és fel is vetette Olaf Scholznak a tegnap esti informális EU-csúcson, illetve Tomasz Siemoniak lengyel és Nancy Faeser német belügyminiszter következő megbeszélésén is téma lesz.

A Sieci nevú lap egyenesen arról ír, hogy „elindult a lavina”, miután a lengyel bevándorlási statisztikák azt mutatják, hogy Németország már több ezer illegális migránst küldött át Lengyelországba az év veleje óta. Eközben pedig a lap szerint szaporodnak a lengyel városokban a migránsbűnözés Nyugat-Európában tapasztalt formái, Varsóból, Poznańból és Biała Podlaskából is érkeztek hírek randalírozó migránsokról.

Ebben a kontextusban adott okot jelentős aggodalomra a Podlaskai vajdaság hivatalának körlevele, melyet a Szuverén Lengyelország (SP) Szejm-képviselője, Jacek Ozdoba szivárogtatott ki, s melyben a hivatal olyan helyek és létesítmények felsorolását kéri a helyi önkormányzatoktól, amelyek alkalmasak lehetnek külföldiek tömeges elhelyezésére Lengyelországban”.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!