2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Külföld

"Láttam egy levágott fejet" - Egyre több ukrán férfi menekül külföldre

Korrupció, vagyonelkobzás, levágott fejek, megszégyenítés. A harcok elől külföldre menekülő ukrán férfiak meséltek a háború szörnyűségeiről.

Az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Sokan ugyanakkor bármit megtesznek, hogy ne kelljen a frontra és a szinte biztos halálba menniük - írja a Le Figaro francia lap alapján a Magyar Nemzet. 

"Láttam egy levágott fejet, és valakit lelőttek" - mondta a francia lapnak egy ukrán sorkatona, aki egy hónapnyi szolgálat után szökött meg a háború borzalmai elől még úgy is, hogy tudta, hogy ez vagyonelkobzással és szégyennel társul.

Sok ukrán katona, szembesülve a háború erőszakosságával és valóságával, inkább kihasználta azokat a korrupt lehetőségeket, amivel elhagyhatták a frontot, és amiket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megpróbál most felszámolni.

Volt olyan, aki azért, hogy ne kelljen tovább szolgálnia, ötezer dollár kenőpénzt fizetett , hogy egy állami rendszámú autóval elszállítsák egy Magyarországhoz közeli erdőbe, ahol pedig a kerítésen lévő lyukon átmászva menekült el a hazájából.

Ez nem egyedüli eset, sok jelentés érkezett arról, hogy a toborzótisztek kenőpénzért cserébe hajlandók voltak elintézni embereknek, hogy ne találják őket a harcra alkalmasnak vagy valahogy elkerüljék a behívójukat.

Az ukrán határőrség szóvivője, Andrij Demcsenko szerint a háború kezdete óta már 13 600 embert tartóztattak le, akik illegálisan próbálták elhagyni az országot, 6100 személy pedig hamisított dokumentumokkal próbálkozott - írja cikkében a Magyar Nemzet.

Azok az ukrán katonák, akik dezertálnak, akár tizenkét év börtönbüntetéssel is sújthatók, míg azok, akik megtagadják a katonai szolgálatot, öt év börtönt kapnak.

Sokan vannak, akik inkább választják a menekülést. 

Augusztusban Zelenszkij leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét, mint mondta, nem lesz többé korrupció a toborzáskor, veteránokkal helyettesítik az eltávolított embereket.

A harcot megtagadó ukránokat szerte Európában megvetik, lenézik a sajátjaik. Legalábbis a megszólalók erről beszéltek a francia lapnak, az egyikük elmondta, hogy egy varsói taxis a szemére vetette, hogy gyáva és bujkál, míg a férfiak a fronton harcolnak. Egy másik menekült úgy fogalmazott, megérti, hogy sokaknak ez egy megosztó téma, de neki ott a családja, akiknek szükségük van rá és gondoskodnia kell róluk.

Idéztek egy tizennyolc éves fiút is, aki még a születésnapja előtt, családi nyomásra hagyta el hazáját, miközben édesapját a háborúba vitték. Mint mondta, ha az apjával bármi történne, ő marad az egyedüli férfi a családban.

Borítókép: Yahoo.com

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon, youtubeos csatornánkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!