2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Külföld

Lassulhat Donald Trump tempója

A piacok pozitívan reagáltak az amerikai hírekre. Arra számítanak, hogy kevésbé kockázatos lépések várhatóak így a kormányzattól. Az orosz vezetés ugyanakkor nem számít elmozdulásra az amerikai kapcsolataikat illetően.

  • Lassulhat Donald Trump tempója

Az amerikai nagybankok a választás napján kis demokratapárti többséget áraztak be a képviselőházban. Ennek megfelelően adták ki előrejelzéseiket a kisbefektetőknek - és igazuk lett.

A Wall Street tehát megosztott kormányzásra számított, és előre jelezték, hogy a bankszektor számára nem jelent kockázatot, ha a republikánus elnököt a következő két évben egy ellenzéki többségű képviselőház fogja ellenőrizni. Ebben a formációban a pénzügyi elemzők már nem biztosak abban, hogy a kormányzat meg tudja valósítani vámbevételi, adócsökkentési terveit és gyógyszerár-csökkentési terfveit. Most arra számítanak, hogy az állami kiadások növekedni fognak, a kereskedelmi háború enyhül az ázsia, európai partnerekkel, viszont emiatt lassulni fog a gazdasági növekedés.

A meglepetések elmaradása miatt az európai tőzsdék nem estek be, hanem inkább erősödtek az amerikai részeredmények közlésekor.

Nos, van remény arra, hogy változás áll be az amerikai politikában. De most még túl korai az öröm. Ugyanis a kereskedelempolitikát vagy a külpolitikát az elnök határozza meg, nem a kongresszus. Ezért még korai bármilyen változást prognosztizálni– mondta David Kohl a Juius Baer Bank vezető közgazdásza. 

A demokraták előretörésének jótékony politikai hatását reméli a német külügyminiszter. Heiko Maas szerint az új amerikai protekcionista gazdaságpolitikát és az egyoldalú kereskedelempolitikát ők tudják majd finomítani.

Válaszolnunk kell Donald Trump "Amerika mindenekelőtt" koncepciójára. És világos, hogy a válaszunk az Egyesült Európa jelszava lesz– mondta Heiko Maas német külügyminiszter. 

Az orosz kormányzat nem vár változást az amerikai viszonyban a megváltozott politikai egyensúly ellenére sem. A Facebook azonban most gyorsabban lépett, mint 2016-os elnökválasztások idején: orosz forrású álhír-terjesztő oldalakat tiltott le, amelyeket egyértelműen a félidős választások manipulálására hoztak létre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!