2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Lassan halad Dél-Mexikóban az újabb migránskaraván

Egyelőre nem csökken a migrációs nyomás az Egyesült Államok déli határán. A mexikói hatóságok különböző intézkedésekkel próbálják rábírni a migránskaravánokat arra, hogy forduljanak vissza. Az illegális bevándorlók legújabb csoportja a múlt héten indult Hondurasból és Guatemala után most Dél-Mexikóban jár.

  • Lassan halad Dél-Mexikóban az újabb migránskaraván

Tavaly ősszel indult az első migránskaraván mostanra pedig szinte menetrendszerűen közlekednek a bevándorlók menetoszlopai délről északra, a közép-amerikai kis országokból Mexikón át az amerikai határhoz.  Ez a csoport főleg családokból áll, nagyjából kétezren vannak és lassan haladnak. Az Egyesült Államok legközelebbi határa is több mint ezer kilométerre van. Mindannyian a nyomor és a bűnözés miatt indultak el a jobb élet reményében. Guatemala, Honduras, Nicaragua és Salvador olyan szegény, olyan nagy a munkanélküliség, hogy hozzájuk hasonlóan milliók kelhetnének útra a lehetőségek hazájának tekintett Egyesült Államokba.

Donald Trump amerikai elnök viszont azzal vádolta meg a mexikói kormányt, hogy nem lép fel határozottan az illegális migráció ellen, ezért is szükséges a mexikói határ teljes hosszán falat építeni.

Mivel március óta a korábbiaknál szigorúbban őrzik az amerikai hatóságok a déli határt, lelassult a teherforgalom, komoly gazdasági károkat okozva a vállalatoknak.

Mexikó közben egyre kevésbé tudja kezelni az úton lévő tömegeket. Az önkormányzatoknak és a hatóságoknak nincs kapacitásuk arra, hogy folyamatosan ellássák az újabb és újabb karavánokat.

Mivel az Egyesült Államokba bejutni szinte lehetetlen az illegális bevándorlóknak, a mexikói kormány munkát ajánl nekik, annak ellenére, hogy az év elején megszüntették a humanitárius vízumot, ami törvényesen tartózkodást biztosított számukra. Az utóbbi napokban a vízum megtagadása miatt többen is rátámadtak a rendőrökre és a kérelmüket elbíráló ügyintézőkre.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!